13:16 / 29.11.2020.

Autor: Dnevnik u podne/IMS/HRT

U svijetu koronavirusom zaraženo gotovo 18 milijuna ljudi

Foto: REUTERS/Eric Gaillard

Foto: REUTERS/Eric Gaillard

Foto: - / REUTERS

Mnoge zemlje strogim mjerama žele poboljšati epidemiološku sliku prije Božića, a dobar primjer da lockdown daje rezultate su Nizozemska i Austrija.
U svijetu je koronavirusom trenutačno zaraženo gotovo 18 milijuna ljudi, a preminulih je gotovo milijun i pol. Više od polovine aktivnih slučajeva je u Europi. Mnoge zemlje strogim mjerama žele poboljšati epidemiološku sliku prije Božića, a dobar primjer da lockdown daje rezultate su Nizozemska i Austrija.

➡️ Koronavirus - nove informacije 
➡️ Trut u Dnevniku HTV-a: Mjere se krše, prijave pišu, uskoro i kazne
➡️ Epidemiolog Kolarić: Kad cjepivo prijeđe Breganu, ja mogu na godišnji
➡️ Capak: Kazne za kršitelje mjera između 100 i 200 eura
➡️ Prvi pacijenti u Areni

Adventska šoping groznica trebala je početi jučer, no u Grazu se vidi da su se promijenili i navike i broj kupaca. I tako će u Austriji biti barem do 7. prosinca, do kada traje ovaj lockdown.

- Kupci dođu, obave kupnju, kupe znatno više, ali dolaze u manjem broju, rekao je Edith Moenzer iz trgovačkog centra Murpark Graz.

- Sve što je inače normalno, toga sada nema, štandovi s posebnom ponudom, božićna glazba i naravno kupci, sve nam to jako nedostaje, kaže Waldemar Zelinka iz trgovačkog centra Citypark Graz.

Slično je i u Nizozemskoj. U Rotterdamu su jučer odlučili da se trgovine zatvaraju ranije, nakon što je petak pokazao neobičnu novu taktiku kupaca; čekaju kraj radnog vremena, svi uvjereni da će tada biti pusto, i onda nagrnu. Zato su u subotu vrata zaključana ranije, no neki su ipak stigli obaviti planirano.

- Najprije sam htjela doći sutra, jer je nedjeljom obično mirnije, ili u utorak. Ali što ako zatvore, kaže stanovnica Rotterdama.

No te dvije europske države bilježe manji broj novozaraženih. Nizozemska je vrhunac imala u listopadu, a Austrija bilježi pad od uvođenja lockdowna.

Zato SAD već 25. dan zaredom ima više od 100 tisuća zaraženih dnevno, a ukupno je do sada umrlo više od 270 tisuća ljudi. Još su gotovo dva mjeseca do prijenosa vlasti, pa će trebati dočekati i doživjeti ulazak u Bijelu kuću ljudi koji se okreću stručnjacima i znanstvenim metodama u borbi protiv pandemije.

- Američki narod zaslužuje da se nadolazeća administracija fokusira na ono što je važno. A to je stavljanje virusa pod kontrolu, otvaranje malih tvrtki i okretanje stručnjacima u svim područjima. Kao što znate, susreli smo se sa sindikalnim vođama, kao i s ljudima iz skupine najbogatijih, razgovarali smo s gradonačelnicima, guvernerima, i to bez obzira na stranačku pripadnost, navela je Kamala Harris, izabrana potpredsjednica SAD-a.

Ne mire se svuda s oštrijim mjerama. Jučer su prosvjedovali protivnici zaključavanja u njemačko-poljskom pograničnom području. Poljaci su prešli granicu jer se u njihovoj zemlji može okupiti do četvero na jednome mjestu, pa su se došli buniti u Njemačku. Ukupno je bilo oko 1500 prosvjednika koji tvrde da se izrečenim mjerama krše njihova ljudska prava. Sudjelovali su i istaknuti lokalni vođe krajnje desnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!