07:14 / 20.06.2020.

Autor: Željko Raić/Elizabeta Gojan/Dnevnik/IMS/I.Z./Hina

U svijetu više od 8,6 milijuna oboljelih od koronavirusa

Foto: Gerd Altmann/Pixabay

Foto: Gerd Altmann/Pixabay

Foto: - / -

Stanje u susjednoj BiH sve više zabrinjava. Apeli koje upućuju sve razine vlasti očito nisu dovoljni, jer život teče normalno, gotovo svi ponašaju se kao da koronavirus ne postoji.
Zaraženih je u svijetu gotovo 9 milijuna, a umrlih malo manje od pola milijuna. Najveće je žarište Brazil s 55 tisuća novooboljelih. U Europi, kako smo čuli, situacija nije dobra kod naših susjeda. Srbija tri dana zaredom ima više od 90 novozaraženih koronavirusom, jučer 93. U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata broj zaraženih porastao je za 66, no vlasti unatoč tome ne najavljuju povratak restriktivnih mjera, nego građane pozivaju na oprez i pridržavanje epidemioloških preporuka.  

Dan prije izbora Srbija u velikim problemima. Gotovo stotinu novooboljelih svaki dan veliko je upozorenje da bi se epidemija mogla razbuktati nakon nedjelje i masovnih kontakata na izbornim mjestima.

- Za sad je situacija pod apsolutnom kontrolom, pratimo svakoga pozitivnog, pratimo njihove kontakte, kazao je srbijanski ministar zdravstva Zlatibor Lončar.

Za posljednja 24 sata testirano je 4.211 osoba, a registrirane su 94 zaraze, što je dosad ukupno 12.803 slučajeva covida-19, priopćilo je srbijansko ministarstvo zdravstva.

Od jučer u 15 sati do danas preminula je još jedna osoba, što je broj umrlih povećalo na 260, uz smrtnost od 2,03 posto.

Za tri i pol mjeseca testirane su ukupno 336.553 osobe, u bolnicama je trenutno 654 pacijenta, a na respiratorima je 18 oboljelih s teškom kliničkom slikom.

Krizni stožer ne isključuju mogućnost vraćanja nekih restriktivnih mjera.

Povećan broj novooboljelih i u Njemačkoj. Statistika pokazuje da je riječ o prosječno 600 oboljelih dnevno. Neke su pokrajine zatvorile vrtiće i škole, što je izazvalo bijes roditelja.

- Zatvorili su škole, a velike trgovine u kojima se uopće ne poštuje socijalna distanca, naravno - zbog profita - i dalje rade, rekao je Andreas Hahn.

Zbog mogućeg novog vala češke vlasti opet uvode zaštitne mjere - obavezne su maske u zatvorenim prostorima i javnom prijevozu. Nadaju se da je to dovoljno za zaustavljanje masovnog širenja virusa.

- Nisam sretan zbog novih slučajeva zaraze, ali to je samo posljedica našeg ponašanja - jednostavno smo se opustili. Vrijeme je da postanemo odgovorni, naglasio je češki ministar zdravstva Adam Vojtech.

A u Brazilu, gdje je više od milijun zaraženih, stručnjaci tvrde - najgore tek dolazi. Za sve to kriv je jedino ljudski faktor.

- Ljudi se vraćaju svojim poslovima, ne vode računa o socijalnoj distanci, ne nose maske. To jako zabrinjava, jer ako se nastavi ovaj trend, zdravstveni sustav bit će osuđen na propast, kazao je epidemiolog Roberto Medronho.

Prije Brazila samo su Sjedinjene Države prešle taj simboličan prag od milijun oboljelih. Latinoamerički orijaš najvjerojatnije će vrlo brzo premašiti broj od 50.000 umrlih, kojih je u petak bilo 48.954, što tu zemlju svrstava na drugo mjesto zemalja po broju umrlih.

U Latinskoj Americi bolest se najbrže širi.

U Meksiku je broj umrlih u petak prešao 20.000, priopćila je vlada izvijestivši i o više od 5000 novozaraženih u jednom danu.

Meksičke vlasti su zbog toga za tjedan dana odgodile nastavak gospodarske aktivnosti u glavnom gradu, planiran za ponedjeljak, ne bi li smanjile broj oboljelih i broj pacijenata u bolnicama.

Kolumbija je jučer zabilježila pak rekordan broj od 95 umrlih u jednom danu, pa je broj umrlih od početka epidemije premašio 2000.

Papa Franjo prvi je put imao priliku uživo zahvaliti medicinskom osoblju najteže pogođene talijanske pokrajine Lombardije.   

- Vi, tihi zanatlije 'kulture bliskosti i nježnosti'. Dragi liječnici i medicinske sestre, svijet je mogao vidjeti koliko ste dobro postupili u situaciji 'velikog suda'. Čak i kad ste bili iscrpljeni, nastavili ste se predavati profesionalizmom i požrtvovanjem, rekao je papa Franjo.

U Italiji, četvrtoj po broju žrtava od covida-19 na svijetu, među gotovo 35 tisuća mrtvih - 170 je liječnika i drugog medicinskog osoblja.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!