11:23 / 11.01.2021.

Autor: Hina/HRT

U svijetu više od 90 milijuna zaraženih koronavirusom, borba protiv novih sojeva

fernando zhiminaicela/Pixabay

fernando zhiminaicela/Pixabay

Foto: - / -

U Aziji je Indija prošli utorak premašila 150.000 smrtnih slučajeva, postajući treća država koja je dosegla crnu prekretnicu.
Broj zaraženih koronavirusom u svijetu premašio je 90 milijuna u svijetu, prema Reutersovim podacima, dok države širom svijeta nastoje nabaviti cjepiva i dalje produljuju zatvaranje ili ga ponovno uvode u borbi protiv novih sojeva koronavirusa.

Novi sojevi koronavirusa otkriveni prvotno u Ujedinjenom Kraljevstvu i Južnoj Africi rapidno se šire svijetom. Zaraza novim koronavirusom ubrzala je tempo u proteklih nekoliko mjeseci, s otprilike jednom trećinom ukupnih slučajeva registriranih u posljednjih 48 dana, prema Reutersovim podacima.

Europa, koja je postala prva regija koja je prošli tjedan prijavila 25 milijuna slučajeva, i dalje je najviše pogođeno područje na svijetu, a slijede je Sjeverna i Latinska Amerika s 22,4 milijuna, odnosno 16,3 milijuna slučajeva. Na Europu otpada oko 31 posto od oko 1,93 milijuna smrtnih slučajeva diljem svijeta povezanih s koronavirusom.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije

Ujedinjeno Kraljevstvo, najteže pogođena europska država, prošli je petak premašila 3 milijuna slučajeva. Država je na putu da imunizira svoje najranjivije ljude protiv Covida-19 do sredine veljače, a do jeseni planira cijepiti svaku odraslu osobu.

Kako bi kontrolirali širenje novog soja koronavirusa, zemlje širom svijeta postrožuju ograničenje kretanja i poslovanja.

U Njemačkoj su se kancelarka Angela Merkel i premijeri prošli tjedan dogovorili da će prvi put ograničiti nebitna putovanja za stanovnike teško pogođenih područja diljem Njemačke, nakon što zatvaranje uvedeno u prosincu nije uspjelo znatno smanjiti broj zaraženih.

Francuske vlasti uvele su stroži večernji policijski sat u Marseilleu nakon što su vlasti rekle da je novi soj virusa Covida-19 prvotno pronađen u Velikoj Britaniji otkriven u mediteranskom gradu.

Sjedinjene Države, najteže pogođena zemlja na svijetu, izvijestile su u srijedu o najvećem broju umrlih, s preko 4000 smrtnih slučajeva u jednom danu. Država je zabilježila više od 22 milijuna slučajeva od početka pandemije, prijavljujući u prosjeku 245.000 novozaraženih dnevno tijekom zadnjih sedam dana, prema Reutersovoj analizi.

U Aziji je Indija prošli utorak premašila 150.000 smrtnih slučajeva, postajući treća država koja je dosegla crnu prekretnicu.

Južnoazijska država odobrila je dva cjepiva protiv Covida-19 i počet će s cijepljenjem od 16. siječnja, a prioritet će imati oko 30 milijuna zdravstvenih djelatnika i službe na prvoj liniji borbe protiv epidemije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!