07:13 / 13.04.2022.

Autor: Branka Slavica/Hina/HRT/D.S.

Napad u Brooklynu: U tijeku potraga za napadačem, policija imenovala "osobu od interesa"

Potraga za naoružanim napadačem u New Yorku

Potraga za naoružanim napadačem u New Yorku

Foto: Jeenah Moon / REUTERS

Njujorška policija pokrenula je intenzivnu potragu za naoružanim napadačem koji je ispalio dvije dimne bombe i otvorio vatru u prepunom vagonu podzemne željeznice, ozlijedivši najmanje 20 ljudi.

Napadač na podzemnu željeznicu u Brooklynu i dalje je u bijegu, a njegov motiv još uvijek nije poznat, izvijestila je novinarka Branka Slavica.


U međuvremenu policija je imenovala "osobu od interesa", to je Frank James (62) koji ima dvije adrese, u Philadelphiji i Wisconsinu. Policija ga ne naziva "osumnjičenikom", već osobom od interesa. 


On je iznajmio kombi u Philadelphiji, a ključevi tog vozila pronađeni su na mjestu napada u podzemnoj željeznici, dok je napušteno vozilo pronađeno nedaleko od podzemne željeznice.


Policija traga za njim kako bi utvrdila postoji li njegova povezanost s napadom. James do sada nije kazneno evidentiran, a na svom YouTube kanalu objavio je niz video snimki. U jednoj od posljednjih snimki kritizira rad novog gradonačelnika New Yorka Erica Adamsa.


Ukupno je 29 ljudi zatražilo liječničku pomoć, 10 je ranjeno iz pištolja, od kojih petero teško, no nitko nije životno ugrožen, navodi Slavica te dodaje da među žrtvama ima i djeca.


- Policija napadača opisuje kao tamnoputog muškarca, snažne tjelesne građe koji je u trenutku napada u kolima podzemne željeznice koja je putovala iz Brooklyna prema Manhattanu, nosio kacigu, zaštitni prsluk, a uoči napada stavio je na lice gas-masku, aktivirao dvije dimne bombe i iz pištolja ispalio 33 hitca na putnike.


Oružano nasilje raste u New Yorku od početka pandemije i jedno od obećanja gradonačelnika bilo je vratiti mir i sigurnost na ulice grada, navela je.

Napad se dogodio dok je vlak podzemne željeznice ulazio u podzemnu stanicu u četvrti Sunset Park u Brooklynu.


Keechant Sewell iz njujorške policijske uprave rekao je da je kombi, za koji se vjeruje da je povezan s pucnjavom, kasnije lociran u Brooklynu, ali je počinitelj ostao na slobodi nekoliko sati nakon pucnjave.


Policija je priopćila da je ispalio 33 metka iz poluautomatskog pištolja Glock 9 mm, koji je kasnije pronađen zajedno s tri proširena spremnika streljiva, sjekirom i spremnikom benzina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!