Akcija spašavanja ozlijeđene Hrvatice

28.05.2023.

Zadnja izmjena 23:04

Autor: HRT/B.B.B.

Akcija spašavanja na planini Velež

Akcija spašavanja na planini Velež

Foto: GSS Prenj / GSS Prenj

U nedjelju navečer objavljeno je kako je u tijeku spašavanje s planine Velež u istočnoj Hercegovini, u kojemu sudjeluje velik broj stanica iz Saveza Gorskih Službi Spašavanja u BiH i sedam pripadnika GSS-a Prenj, izvijestili su iz GSS-a Prenj.

Navodi se da ima ozlijede ruke i prsnog koša. Do nje su oko 22.30 uspjeli doći pripadnici gorske službe spašavanja te će je pokušati spustiti niz vertikalnu stijenu na kojoj se nalazi u posebnom nosilu.

U akciju spašavanja do noći je bio uključen i helikopter.

- Dali smo sve od sebe, proveli više od 20 naleta, ali nismo joj mogli prići. To su vertikalne stijene. Imao sam mnogo akcija i uvijek nastojim dati maksimum, ali ovdje ništa nismo mogli učiniti, rekao je član posade Boban Kusturić.

Ranije predvečer:

- Puno vam ne možemo reći osim da su ekipe na terenu. 40 ljudi je već gore, još 40 stiže, a 20 spasilaca je u pripravnosti. Ovdje su sve gorske službe spašavanja koje su bile na raspolaganju, rekao je Nadin Kevelj iz GSS-a Mostar.

Službe spašavanja su izvijestile i o kojem se točno lokalitetu radi. Izvlačenje usporava težak teren.

- U tijeku je velika akcija spašavanja ozlijeđene državljanke Hrvatske koja visi na stijenama planine Velež, točnije na lokalitetu Vita Felale. U akciju je uključen i helikopterski servis RS-a, potvrdio direktor Boban Kusturić.

- Spasioci za sada nemaju informacija kako je došlo do ove nezgode, a veze s ekipama na terenu su otežane. Pripadnici Helikopterskog servisa ni nakon 20 naleta nisu mogli prići ni blizu ozlijeđenoj planinarki, dodao je.


Vertikalni teren onemogućuje izvlačenje helikopterom


- Poletjeli smo oko 17 sati iz Banje Luke. Imamo informacije da je državljanka Hrvatske ozlijeđena na stijenama na planini Velež i da ima ozljede ruke i grudnog koša. Imamo sa sobom medicinsku opremu i liječnika i pokušat ćemo je izvući i transportirati prema nekom medicinskom centru u zavisnosti od ozljeda, nastavio je Kusturić.

- Dali smo sve od sebe, napravili više od 20 naleta, ali ne može se prići. To su vertikalne stijene. Nigdje ni blizu nismo mogli prići. Imao sam mnogo akcija i uvijek nastojim dati maksimum, ali ovdje ne možemo ništa učiniti, zaključio je.

GSS trenutno pokušava doći do žene silaskom niz planinu.

Planinari Gorske službe za spašavanje Mostar zbog toga pokušavaju doći do ozlijeđene kako bi je izvukli do točke gdje je helikopter može preuzeti i transportirati dalje.

Navodno ima ozlijede ruke i grudnog koša. Prema Kusturićevim tvrdnjama, radi se o planinarki.

Prema navodima medija, uz planinarku se nalazi muškarac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!