13:54 / 25.01.2022.

Autor: HRT/Hina/J.L.

U tropskoj oluji Ani poginulo 36 ljudi na Madagaskaru i u Mozambiku

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Ryan DeBerardinis / SHUTTERSTOCK

Tropska oluja Ana odnijela je 34 života na Madagaskaru i u Mozambiku te ovih dana prekinula opskrbu električnom energijom u najvećem dijelu Malavija, izvijestile su vlasti triju zemalja.

Oluja koja se formirala istočno od velikog otoka Madagaskara donijela je obilne oborine koje su prouzročile poplave i odrone u glavnom gradu Antananarivu.

Izvješće koje je u utorak objavila agencija za upravljanje prirodnim nepogodama pokazuje da su 34 osobe izgubile život, a gotovo 65.000 je ostalo bez krova nad glavom od prošlog tjedna.

Pošto je prešla Indijski ocean Ana je donijela obilnu kišu na sjeveru i u središtu Mozambika.

Dvije osobe su poginule, a 49 je ozlijeđeno u pokrajini Zambeziji, navodi mozambički Državni institut za upravljanje krizama.

Oluja bi mogla pogoditi "ranjivo stanovništvo koje je nedavno pretrpjelo prirodne katastrofe i sukobe na sjeveru Mozambika", upozorava UN-ov Ured za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

Mozambička vlada i UN-ove agencije ocjenjuju da je u pokrajinama Nampuli, Zambeziji i Sofali oluja pogodila 500.000 ljudi.

U susjednom Malaviju oluja je u ponedjeljak zavila u mrak najveći dio zemlje. Iznenadne poplave su nagnale energetske kompanije da isključe generatore.

- Razina vode je previsoka da bi generatori mogli raditi, preopasno je, rekao je za AFP Moses Gwaza, glasnogovornik Electricity Generation Companyja.

U utorak su tvrtke priopćile da su generatori u Malaviju ponovo uključeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!