17:35 / 28.01.2018.

Autor: HRT

U turskim zračnim napadima uništen drevni hram Ain Dara

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Foto: - / -

U ofenzivi turske vojske na sirijski Afrin uništeno je 60 posto hrama Ain Dara, jedne od arehološki najvrednijih građevina što su ih izgradili Aramejci u Siriji.
U turskim zračnim napadima na regiju Afrin na sjeveru Sirije oštećeno je 60 posto drevnog hrama Ain Dara koji datira iz aramejske ere (1300.-700 g. prije Krista), izvijestio je sirijski Opservatorij za ljudska prava. Hram je otkriven 1982., a prostire se na oko 50 hektara i poznat je po ostacima velikih izrezbarenih blokova od bazalta i po zidnim reljefima.

Sirijska Uprava za sirijske starine i muzeje osudila je turske napade na arheološka nalazišta, potvrdivši informaciju o "uništenju hrama Ain Dara, jedne od arehološki najvrednijih građevina što su ih izgradili Aramejci u Siriji"."Tri tisuće godina civilizacije uništeno u samo jednom zračnom napadu", kazao je direktor uprave Mamun Abdelkarim. Pozivaju međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Tursku "kako bi se spriječilo da arheološke i kulturne lokacije budu ciljevi granatiranja i bombardiranja".

Turska operacija protiv jedinica sirijskih kurda u Afrinu počela je prije tjedan dana uz jako bombardiranje. Sirijska vlada predsjednika Bašara al-Asada osudila je turski napad, ali protivi se kurdskim težnjama za autonomijom u sjevernim dijelovima Sirije. Sirijski građanski rat, koji je počeo 2011., dosad je rezultirao golemom štetom na mnogim povijesnim građevinama, među kojima su drevna Palmira i stari dio Alepa, ujedno na popisu UNESCO-ove svjetske kulturne baštine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!