U Ukrajini Mozart protiv Wagnera

27.09.2022.

07:56

Autor: HRT/Hina/D.M.

Ukrajinski vojnik na bojišnici

Ukrajinski vojnik na bojišnici

Foto: Mairenko Andrii / Reuters

Dobrovoljna organizacija pod nazivom Mozart pod vodstvom vojnih veterana ističe da u Ukrajini želi pomagati i spašavati živote, prkoseći i samim svojim imenom zloglasnoj ruskoj paravojnoj skupini Wagner. Obje skupine nose imena slavnih kompozitora, ali oni koji rade za Mozart kažu da tu sve sličnosti među njima prestaju.

Mozart čine vojni veterani koji dostavljaju humanitarnu pomoć, pomažu u medicinskoj evakuaciji i sudjeluju u obuci Ukrajinaca za borbe. Ni u kojem slučaju ne izvodimo vojne operacije poput Wagnera, rekao je 52-godišnji Steve, držeći walkie-talkie u ruci.

Steve, koji je služio u marincima 23 godine, za volanom je džipa prepunog hrane koju šalje nevladina organizacija World Central Kitchen. Tri vozila u njegovu konvoju puna su do vrha hrane za jedno selo u regiji Doneck, u dijelu koji kontrolira Ukrajina. U središtu sela iskrcali su 260 paketa koji će biti podijeljeni mještanima.

- Izgleda puno. Ali mi smo malena organizacija. Mozart je agilniji pa može doći do mjesta u koja velike organizacije ne žele ići, rekao je Steve. Vozilima kojima su dovezli pomoć u povratku mogu povesti civile na neko sigurnije mjesto, dalje od bojišnice. Steve i drugi u skupini, koja ima 10 do 25 članova, mogu evakuirati civile, odrasle, djecu, ljubimce.


Mozart vs. Wagner

Njihova misija drukčija je od misije ruske skupine Wagner. Malo se zna o toj tajnovitoj paravojnoj skupini za koju se vjeruje da je povezana s ruskim oligarhom Jevgenijem Prigožinom, koji je blizak ruskom predsjedniku Putinu. Wagnerovi vojnici viđeni su među ostalim u Libiji, Maliju i Siriji te u Ukrajini.

Ime Mozart izabrano je iz prkosa toj zloglasnoj skupini, rekao je Andy Bain, bivši američki marinac. Mozart, koji je nakon početka rata osnovao jedan bivši američki zapovjednik i financira se donacijama, pruža vojnu obuku, ali Bain kaže da je ono što oni podučavaju zapravo jako zdravorazumsko.

Na polju u Donecku, Mozartovi strani instruktori uvježbavaju skupinu dvadesetak ukrajinskih vojnika. No puno vojnika su početnici. 

- Puno tih vojnika nikada prije nije pucalo. Oružje je jako opasno u rukama ljudi koji ga ne znaju koristiti, rekao je glavni operativni zapovjednik Martin Wetterauer.

Georgij
, 32-godišnji vojnik na obuci, rekao je kako osjeća da su mu se vještine poboljšale. Takva obuka je jako korisna jer, čak i ako imamo borbeno iskustvo, uvijek možemo naučiti nešto novo, rekao je.

Wetterauer je rekao kako se mnogo Mozartove obuke svodi na sposobnosti preživljavanja na bojišnici. To uključuje pravilno nošenje neprobojnih prsluka, zaštitu od neprijateljske topničke vatre kopanjem skloništa i pružanje medicinske pomoći.


- Imamo jako mali strateški utjecaj na ishod ovog rata, to znamo. Ali nama je bitno spašavati živote, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!