Iz Ukrajine isplovila 4 broda s više od 160.000 tona žitarica

07.08.2022.

08:50

Autor: HRT/D.M.

Prvi prazan brod pristao u Ukrajini

Prvi prazan brod pristao u Ukrajini

Foto: UNOCHA/ LEVENT KULU / via REUTERS

U Ukrajini je pristao prvi strani teretni brod od početka rata u veljači i u njega će biti utovareno žito. Istodobno, četiri broda s ukrajinskim proizvodima isplovila su u nedjelju iz ukrajinskih crnomorskih luka.  

Ukrajina počinje ponovno izvoziti žito, prema dogovoru s Rusijom, uz posredovanje Turske i Ujedinjenih naroda. Provedbu nadgleda zajednički koordinacijski centar u Istanbulu. U Ukrajini je pristao prvi strani teretni brod od početka rata u veljači i u njega će biti utovareno žito. Stigao je u luku Čornomorsk i plovi pod zastavom Barbadosa - potvrdio je ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandar Kubrakov.

Četiri teretna broda isplovila iz Ukrajine 

Četiri broda s ukrajinskim proizvodima isplovila su u nedjelju iz ukrajinskih crnomorskih luka u sklopu dogovora o deblokadi pomorskog izvoza te zemlje, rekli su ukrajinski i turski dužnosnici. Četiri broda za rasuti teret prevoze više od 160.000 tona kukuruza i druge hrane.

Zajednički koordinacijski centar u Istanbulu (JCC) je kasno u subotu priopćio da je odobrio isplovljavanje ukupno pet novih brodova kroz crnomorski koridor: četiri broda koja odlazi iz Čornomorska i Odese noseći 161.084 metričke tone hrane i jedan koji dolazi.

Brodovi koji su napustili ukrajinske luke uključuju Glory, s teretom od 66.000 tona kukuruza za Istanbul, i Riva Wind, natovaren s 44.000 tona kukuruza, koji plovi u turski Iskenderun, priopćilo je tursko ministarstvo obrane. Druga dva broda koja su napustila Ukrajinu su Star Helena, s teretom od 45.000 tona brašna za Kinu, i Mustafa Necati, koji prevozi 6 000 tona suncokretovog ulja i plovi u Italiju.

Zelenski: Uspjeli smo organizirati izvoz 

- Uspjeli smo organizirati izvoz ukrajinskih žitarica, naše luke na Crnom moru opet su u funkciji. Iako je prerano davati ocjene, mislim da je ovo pozitivan pomak u rješavanju svjetske krize vezane za hranu. Naravno, uvijek postoji rizik - i to sigurnosni, jer je opasnost od ruskih provokacija i terorističkih napada i dalje prisutna i realna. To je činjenica koja je poznata u cijelom svijetu, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Rusija gomila snage na jugu, na istoku zatišje 

Svojevrsno zatišje vlada na istočnoj ukrajinskoj fronti, jer Rusi snage gomilaju na jugu zemlje. U novoj, još žešćoj fazi rata, teške borbe mogle bi se voditi na 350 kilometara dugoj bojišnici koja se proteže od Zaporižja do Hersona. Ruska se vojska hvali da je u okolici Hersona i Dnjipropetrovska ubila gotovo 600 ukrajinskih vojnika i stranih boraca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!