12:45 / 16.04.2022.

Autor: Miro Aščić/HRT

'Rusi upotrebljavaju bombardere Tupoljev, Ukrajinci dronove kamikaze'

Miro Aščić

Miro Aščić

Foto: HRT / HTV

Čini se da počinje ruska odmazda zbog raketiranja krstarice "Moskva". Potonuće broda iz sovjetske ere za Rusiju je poniženje, a za Ukrajinu poticaj nacionalnom moralu. S najnovijim informacijama iz Lavova se za Dnevnik u podne javio Miro Aščić. 

Rusko ministarstvo nije potvrdilo napade u Lavovskoj oblasti. Ukrajinsko ministarstvo tvrdi kako je ukrajinska protuzračna obrana presrela četiri rakete koje su ispaljene s ruskih lovaca Suhoj 35. Potvrđeni su raketni napadi na vojna postrojenja kod Kijeva, Mikolajiva, u Poltavskoj oblasti - gdje je ruska vojska raketirala ukrajinski konvoj cisterni s gorivom, kazao je.

Prema Donbasu ide velika kompozicija s teškim bacačima raketa

U Rusiji je primijećena golema željeznička kompozicija prepuna teških višecijevnih bacača raketa 'Smerč' kojima ruska vojska očito namjerava ravnati dobro utvrđene ukrajinske položaje u Donbasu. U Harkivskoj oblasti primijećeno je oružje za elektroničko ratovanje Murmansk, a ukrajinska vojska objavila je kako je ruska vojska prvi put upotrijebila i strateške bombardere Tupoljev 22 koji mogu nositi bombe teške i do 500 kg i koje na tlu rade velike kratere. To potvrđuju i snimke s terena.

I ukrajinska vojska dobiva sve sofisticiranije oružje, a primijećeno je da je u Harkivskoj oblasti počela upotrebljavati tzv. dronove kamikaze - koji će biti prilično nezgodni za rusku vojsku. Za ukrajinsku vojsku najavljene su i pošiljke teškog naoružanja.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!