21:09 / 12.12.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

U Velikoj Britaniji podignut stupanj uzbune zbog širenja omikrona

London

London

Foto: Peter Nicholls / REUTERS

Zdravstveni dužnosnici u Velikoj Britaniji priopćili su u nedjelju da podižu stupanj uzbune na covid zbog "brzog širenja" zaraze omikron inačicom koronavirusa.

Stupanj uzbune se podiže s treće na četvrtu razinu, što je druga najviša razina i znači da je "prijenos virusa pojačan te da je pritisak na zdravstvene službe opći i velik ili da je u porastu".

- Prvi podaci pokazuju da se omikron inačica širi puno brže od delte i da je zaštita koju pruža cjepivo u slučaju zaraze omikronom smanjena, ističu.

Premda se još ne zna koliko je omikron opasan - to će "biti jasnije u tjednima koji dolaze" - stručnjaci ističu da "već" ima hospitalizacija zbog omikrona te da "postoji vjerojatnost" da će se njihov broj "brzo širiti".

Premijer Boris Johnson će se u nedjelju obratiti javnosti u ranije snimljenoj izjavi, priopćio je Downing Street.

U njoj treba izvijestiti o naporima koje čini vlada u suzbijanju širenja omikrona, napose proširenjem kampanje docjepljivanja na starije od 30 godina od ponedjeljka.

Ministarstvo zdravstva je usto priopćilo u nedjelju da će kontakti potpuno cijepljenih osoba koje su bile pozitivne na testu na covid-19 od utorka biti zamoljeni da tjedan dana svakodnevno obavljaju antigenski test. Oni koji nisu cijepljeni moraju biti u izolaciji deset dana.

Ove informacije dolaze nakon novih mjera koje je najavio Johnson, među kojima su povratak na rad od kuće i uvođenje covid propusnica za neka mjesta, o čemu će u utorak glasovati zastupnici u parlamentu.

Velika Britanija je teško pogođena pandemijom s više od 146.000 umrlih i oko 50.000 novozaraženih na dan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!