12:25 / 11.06.2021.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Brzo širenje delta-varijante virusa dovodi u pitanje otvaranje u Engleskoj

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Ukupan broj identificiranih osoba zaraženih varijantom delta-koronavirusa narastao je za 29.892 te iznosi 42.323, objavio je Zavod za javno zdravlje Engleske i dodao da ta varijanta čini 90 posto novozaraženih u Velikoj Britaniji.

Ta brojka označava velik skok u odnosu na 12.431 slučajeva Delta prijavljenih prošli tjedan.

Međutim, stručnjaci navode da podaci i nisu dobri za usporedbu jer se od ovog tjedna koriste novi testovi za taj genotip te se slučajevi varijante Delta sada mogu potvrditi u roku od 48 sati.

Nade britanskog premijera Borisa Johnsona da će ukinuti karantenu u Engleskoj 21. lipnja dovedene su u petak u pitanje jer podaci pokazuju daljnje povećanje broja zaraženih delta varijantom koronavirusa koja je prvi put otkrivena u Indiji i brzo se širi.

Johnson bi trebao u ponedjeljak objaviti hoće li se planirano ukidanje restrikcija provesti u djelo.

No brzo širenje delta varijante virusa dovelo je u pitanje te planove, potaknuvši spekulacije da će rok od 21. lipnja biti pomaknut ili da će neke restrikcije ostati na snazi.

- Moramo biti zaista oprezni. Imali smo jako veliko otvaranje 17. svibnja kada su se ljudi mogli početi sastajati s prijateljima u zatvorenim prostorima, u restoranu, u pubu, i družiti se, rekao je glavni dužnosnik za cijepljenje protiv covida-19 Nadhim Zahaw za Times Radio.

-  mislim da je važno da jako pažljivo razmotrimo podatke tijekom vikenda i tada to kažemo naciji.

Britanske zdravstvene vlasti objavile su u petak da je delta varijanta trenutačno odgovorna za preko 90 posto novih slučajeva covida-19.

Ugledni britanski epidemiolog rekao je u srijedu da je delta varijanta koronavirusa 60 posto brže prenosiva od alfa odnosno britanske varijante koja je prije dominirala.

U Britaniji je do sada od covida-19 umrlo preko 127.000 ljudi. Više od trećine odraslih primilo je barem jednu dozu cjepiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!