07:07 / 26.10.2020.

Autor: Hina/HRT

U Victoriji, žarištu drugog vala, nema novozaraženih

REUTERS/Sandra Sanders/

REUTERS/Sandra Sanders/

Foto: - / REUTERS

Stanovnici su morali biti u kući i smjeli su se udaljiti samo pet kilometara od kuće radi stanovitog broja točno određenih aktivnosti.
Australske zdravstvene vlasti izvijestile su da nijedan slučaj koronavirusa nije prijavljen u protekla 24 sata u državi Victoriji, na jugu, koja je ovih mjeseci bila žarište drugog epidemijskog vala na tom golemom otočnom kontinentu.

Premda je zemlja bila razmjerno uspješna u suzbijanju prvog vala koronavirusa, u Melbourneu, glavnom gradu Victorije, ljetos je naglo porastao broj zaraženih zbog nemara u hotelima, gdje su povratnici iz inozemstva bili smješteni u karantenu. ➡️ Sve o koronavirusu

Nakon toga su za pet milijuna stanovnika Melbournea uvedene drastične mjere, napose policijski sat tijekom noći koji je ukinut krajem rujna, nakon gotovo dva mjeseca.

Stanovnici su morali biti u kući i smjeli su se udaljiti samo pet kilometara od kuće radi stanovitog broja točno određenih aktivnosti.

Neka su ograničenja ukinuta prošlog tjedna kada je stanovnicima dopušteno da mogu igrati golf i ići frizeru.

No raste pritisak radi daljnjeg ukidanja restrikcija u prilikama pada broja novozaraženih.

Jutros ta savezna država prvi put od početka lipnja nije prijavila nijedan slučaj zaraze. Karantena je uvedena u srpnju, kada je broj novih slučajeva bio oko 190 na dan. U kolovozu je taj broj skočio na 700. Nošenje maske je i dalje obvezno, restorani nude hranu za van, trgovine koje ne prodaju osnovne potrepštine ostaju zatvorene i zabranjen je izlazak iz Melbourna i okolice, kao i udaljavanje na više od 25 km od kuće.

Australija, koja ima 25 milijuna stanovnika, prijavila je od početka pandemije oko 27.500 zaraženih i 905 umrlih od Covida-19.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!