18:11 / 24.07.2018.

Autor: D.M./HRT

U vrućinama u Japanu smrtno stradalo 80 osoba, 35.000 osoba u bolnici

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zagušljivi val vrućine koji se obrušio na Japan usmrtio je 80 osoba a još približno 35.000 završilo ih je u bolnici u tri tjedna, prema službenim podacima.
Zagušljivi val vrućine koji se obrušio na Japan usmrtio je 80 osoba a još približno 35.000 završilo ih je u bolnici u tri tjedna, prema službenim podacima.

Prošli tjedan, kad su temperature prelazile 35 stupnjeva u hladu na brojnim mjestima, bio je najpogibeljniji sa 65 zabilježenih žrtava, navodi Agencija za upravljanje požarima i katastrofama. Petnaest mrtvih zabilježeno je u dva prethodna tjedna.

Između 35 i gotovo 40 stupnjeva u hladu te vlagom većom od 80 posto, nekoliko japanskih gradova bilježi smrtonosnu kombinaciju koja slabi prirodnu zaštitu.

"Bilježimo neviđenu vrućinu na nekoliko područja", objasnio je dužnosnik Meteorološke agencije Motoaki Takekawa na konferenciji za tisak u ponedjeljak navečer. Taj je val vrućine fatalan i procjenjujemo da se radi o prirodnoj katastrofi, dodao je on.

Većina smrtnih slučajeva dogodila se starijim osobama, ali među žrtvama su i djeca, među kojima 6-godišnji dječak koji je podlegao udaru vrućine nakon aktivnosti na otvorenom dok učionica nije bila klimatizirana.

"Nužne su hitne mjere za zaštitu djece", izjavio je u utorak ujutro glasnogovornik vlade Yoshihide Suga na redovitom susretu s novinarima.

Vlada će subvencionirati instaliranje klima-uređaja u osnovne i srednje škole od sljedećeg ljeta. Do 1. travnja 2017. manje od polovine razreda u državnim školama imao je klimatizaciju.

Razmatra se i produljenje školskih praznika, kazao je Suga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!