U Zapadnoj Australiji pronađena izgubljena radioaktivna kapsula

01.02.2023.

10:25

Autor: T.V./HRT/Hina

ilustracija

ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Australske vlasti u srijedu su pronašle radioaktivnu kapsulu izgubljenu u golemoj divljini nakon gotovo tjedan dana potrage duž dionice autoceste duge 1400 km, rekao je dužnosnik hitne službe.

- Vojska je provjerila kapsulu i ona će biti prebačena u sigurni objekt u gradu Perthu u četvrtak, rekao je ministar hitnih službi Stephen Dawson na konferenciji za novinare. Kada uzmete u obzir opseg istraživanja, locirati taj objekt bila je ogromna zadaća, a skupine za potragu doslovno su pronašle iglu u plastu sijena, rekao je Dawson.

Radioaktivna kapsula bila je dio mjerača koji se koristi za mjerenje gustoće željezne rude iz rudnika Gudai-Darri u udaljenoj australskoj regiji Kimberley.

Kapsula je bila dio mjerača koji se koristi za mjerenje gustoće željezne rude. Rio Tinto je povjerio prijevoz specijaliziranom izvođaču i u ponedjeljak se ispričao za gubitak koji se dogodio u nekom trenutku u posljednja dva tjedna. Ruda se odvozila u postrojenje u predgrađu Pertha - udaljenost duža od dužine Velike Britanije.

Djelatnici ministarstva za hitne slučajeve Zapadne Australije, uprave za nacionalnu sigurnost, stručnjaci za radijaciju i drugi pretraživali su dionicu autoceste u potrazi za malom kapsulom koja je izgubljena u transportu prije više od dva tjedna.

Dužnosnici su rekli da je kapsula očito pala s kamiona i sletjela na rub ceste, dodajući da je malo vjerojatno da će se to područje kontaminirati. Srebrna kapsula promjera 6 mm i duga 8 mm sadrži cezij-137 koji emitira zračenje jednako primanju 10 rendgenskih zraka u sat vremena.

Ljudima je rečeno da ostanu najmanje pet metara udaljeni od kapsule ako je uoče jer bi izloženost mogla uzrokovati opekline od zračenja ili radijacijsku bolest, premda se pretpostavlja da proći pokraj kapsule nosi relativno nizak rizik, sličan izlaganju rendgenskih zraka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!