09:15 / 26.03.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Brzi testovi učinkoviti kao i karantena u zaustavljanju uvoznih slučajeva COVID-a

-

-

Foto: - / -

Brzi antigenski testovi nakon povratka putnika s putovanja mogu biti jednako učinkoviti kao i karantena u zaustavljanju uvezenih slučajeva zaraze. Pokazuje to novo istraživanje za koje se turisitička industrija nada da će uvjeriti zemlje da otvore svoje granice tijekom ljeta.

Britanija trenutačno brani sva inozemna putovanja, osim zbog posla, obrazovanja ili zdravstvenih razloga, a tu bi politiku trebala preispitati u travnju. Rast broja zaraženih koronavirusom u nekim europskim zemljama i upozorenja britanske vlade Britancima da ne uplaćuju putovanja izazvala su zabrinutost da bi se zabrana putovanja mogla produljiti.

Istraživanjem koje su naručili vlasnik zrakoplovne tvrtke British Airways IAG, Virgin Atlantic i drugi utvrđeno je da je u smanjivanju broja uvezenih slučajeva koronavirusa brzi antigenski test nakon povratka u zemlju jednako učinkovit kao i desetodnevna samoizolacija.

Prošle godine britanska pravila o desetodnevnoj karanteni nakon povratka u zemlju za putnike iz većine zemalja smlavila su turističku industriju jer su odvratila ljude od putovanja.

Nakon godine ograničenja i minimalnog prihoda aviokompanija one se očajnički nadaju početku putovanja i kad se to dogodi žele da na popisu destinacija bude što je manji broj odredišta za koje je potrebno primjenjivati mjere karantene nakon povratka.

Rezultate istraživanja u četvrtak je objavila konzultantska tvrtka Oxera i Edge Health.

- Vjerujemo da se međunarodna putovanja mogu nastaviti sigurno uz pomoć postupnog ublažavanja potreba testiranja i ograničenja na granici uz procjenu rizika koja se temelji na znanosti, kazao je izvršni direktor Virgin Atlantica Shai Weiss.

Za rizičnije zemlje višekratno testiranje moglo bi biti alternativa karantenama, prema istraživanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!