U Zimbabveu počeli izbori uz slabašne nade u okončanje ekonomske krize

23.08.2023.

09:02

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Biralište u Zimbabveu

Biralište u Zimbabveu

Foto: Siphiwe Sibeko / Reuters

Stanovnici Zimbabvea počeli su u srijedu glasati na izborima za predsjednika, parlament i lokalna vijeća polažući nadu u promjene nakon dva desetljeća nemilosrdnog ekonomskog kaosa, ali su skeptični da će vladajuća stranka ZANU-PF provesti vjerodostojne izbore ili dopustiti slabljenje položaja na vlasti.

Predsjednik Emmerson Mnangagwa traži reizbor nakon prvog mandata tijekom kojeg su velika inflacija, nestašica valute i visoka stopa nezaposlenosti učinili život stanovnika Zimbabvea mizernim. Mnogi građani oslanjaju se na dolarske uplate rođaka u inozemstvu kako bi spojili kraj s krajem.

Šanse zemlje da riješi dužničku krizu koja joj onemogućuje pristup zajmovima Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda su u pitanju. Strani zajmodavci rekli su da su preduvjet za bilo kakve smislene razgovore o tom pitanju slobodni i pošteni izbori.

Mnangagwa, koji je preuzeo vlast nakon što je dugogodišnji moćni Robert Mugabe svrgnut vojnim udarom 2017., suočava se s 10 drugih kandidata, uključujući svog glavnog protukandidata, odvjetnika i svećenika Nelsona Chamisu iz Građanske koalicije za promjene.

Krvava povijest izbornih rezultata


Ovo su drugi izbori na kojima se njih dvojica sučeljavaju. Godine 2018. Mnangagwa je pobijedio tijesnom većinom od 50,8 posto glasova, a Chamisa je osporio izborni rezultat na sudu i izgubio parnicu. Vojska je ugušila oporbene prosvjede i pritom ubila šest osoba.

Oko 6,6 milijuna ljudi registrirano je za glasanje u državi od oko 15 milijuna.

Prebrojavanje glasova počet će čim se zatvore biračka mjesta, a očekuje se da će parlamentarni rezultati pristići u četvrtak ujutro. Rezultati predsjedničkih izbora trebali bi doći kasnije, ali znatno prije roka od pet dana.

Politički analitičari kažu da bi neprestani gospodarski vrtlog u Zimbabveu mogao preokrenuti natjecanje u korist oporbe ako izbori budu čisti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!