14:10 / 26.11.2018.

Autor: P.F./HRT

UAE pomilovao Britanca Matthewa Hedgesa

-

-

Foto: - / -

U početku je negirao špijunažu i tvrdio da je istraživao za doktorat. Priveden je 5. svibnja. Odluka o oslobađanju donesena je nakon njegova priznanja da je agent britanske obavještajne službe.
Ujedinjeni Arapski Emirati pomilovali su Britanca Matthewa Hedgesa, koji je prije nekoliko dana na saveznom sudu u Abu Dhabiju osuđen na doživotni zatvor zbog špijunaže za stranu zemlju.

U početku je negirao špijunažu i tvrdio da je istraživao za doktorat. Priveden je 5. svibnja. Odluka o oslobađanju donesena je nakon njegova priznanja da je agent britanske obavještajne službe. Službeni Abu Dhabi navodi da je pomilovanje jedna od odluka donesenih u povodu Nacionalnog dana, obljetnice ujedinjenja sedam emirata 1971. godine.

"Kao odgovor na pismo obitelji gospodina Hedgesa koja je zatražila pomilovanje i uzimajući u obzir povijesni odnos i bliske veze između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Ujedinjenog Kraljevstva, Njegovo visočanstvo, predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, odlučio je uvrstiti Matthewa Hedgesa među 785 oslobođenih zatvorenika. Gospodinu Hedgesu bit će dopušteno napustiti zemlju kada formalnosti budu gotove", izjavio je izvršni direktor medija i strateških komunikacija u Nacionalnom vijeću za medije Jaber al Lamki.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!