12:04 / 31.08.2020.

Autor: Hina

UAE: Tri mrtva i nekoliko ozlijeđenih u eksplozijama plina u dva restorana

Foto: Wadiia/Wikipedia

Foto: Wadiia/Wikipedia

Foto: - / -

Vjeruje se da ju je izazvalo curenje plina, priopćila je policija, nekoliko sati uoči povijesnog slijetanja izraelskog zrakoplova.
Tri osobe su poginule a nekoliko je ozlijeđeno u dvije odvojene eksplozije u prijestolnici Ujedinjenih Arapskih Emirata, Abu Dabiju, i turističkom središtu Dubaiju, navodi policija i lokalni mediji.Vladin ured za odnose s medijima u Abu Dabiju priopćio je da su dvije osobe poginule u eksploziji u prijestolnici, koja se, kako je izvijestio dnevnik National, dogodila u restoranima KFC i Hardees u Ulici Rašida bin Saeda.

Ta je ulica također poznata kao glavna cesta koja vodi do zračne luke u koju bi kasnije danas trebali sletjeti najviši suradnici američkog predsjednika Donalda Trumpa i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, koji dolaze u povijesni posjet nakon što je uz posredništvo SAD-a sklopljen sporazum o normalizaciji odnosa između UAE-a i Izraela.

Policija je priopćila da je nekoliko ljudi zadobilo manje i umjerene ozljede te da su stanari zgrade i okolnih područja evakuirani.

Vladin ured za odnose s medijima u Abu Dabiju priopćio je da je do eksplozije došlo zbog tehničkih problema tijekom postupka punjenja plina.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama i u lokalnim meedijima prikazuju velika oštećenja dvaju restorana i bijeli dim koji se uzdiže iz prizemlja zgrade.

Današnji prvi komercijalni let iz Izraela u Ujedinjene Arapske Emirate bit će velik korak u normalizaciji odnosa između dviju zemalja nakon sklapanja sporazuma.
Ujedinjeni Arapski Emirati tek su treća zemlja na Bliskom istoku koja je priznala Izrael od njegova osnutka 1948.

UAE je u subotu ukinuo zakon iz 1972. kojim se bojkotirao Izrael, a početkom ovog mjeseca dvije su zemlje otvorile izravne telefonske linije. 

Sporazum o normalizaciji odnosa kojemu je posredovao SAD neočekivano je objavljen 13. kolovoza.

Premda ga je pozdravio veći dio međunarodne zajednice, činjenica da je UAE priznao Izrael bez uvjeta stvaranja palestinske države za Palestince znači izdaju njihova cilja.

U zamjenu za uspostavu diplomatskih odnosa s UAE-om, izraelski premijer Benjamin Netanyahu pristao je obustaviti kontroverzne planove za aneksiju dijelova okupirane Zapadne obale, zemlje koju Palestinci traže za buduću vlastitu državu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!