12:17 / 23.03.2018.

Autor: S.M./D.M./HRT/Hina

Ubijen otmičar koji je izveo tri napada na jugu Francuske

Foto: twitter @HananyaNaftali

Foto: twitter @HananyaNaftali

Foto: - / -

Otmičar koji je rekao da pripada džihadističkoj skupini tzv. Islamskoj državi ubio je tri osobe i ranio još četiri tijekom triju napada izvedena u petak ujutro u Carcassonneu i u Trebesu.
Otmičar koji je izveo tri napada u Caracassonneu i Trebesu na jugu Francuske ubijen je u napadu snaga reda u supermarketu u Trebesu, gdje je ostao s jednim policajcem. Policajac je ranjen vatrenim oružjem, kao i jedan vojnik. Otmičar koji je rekao da pripada džihadističkoj skupini tzv. Islamskoj državi ubio je tri osobe i ranio još četiri tijekom triju napada izvedena u Carcassonneu i u Trebesu.

Tijekom talačke krize u supermarketu u Trebesu, gradiću blizu Montpelliera, ubijene su najmanje dvije osobe. Osumnjičeni je Marokanac u tridesetim godinama i tražio je oslobađanje Salaha Abdeslama, jedinog preživjelog od terorista koji su u studenom 2015. izveli napade u Pariz, pri čemu je poginulo 130 ljudi. Abdeslam je proveo četiri mjeseca u bijegu, u ožujku 2016. ulovljen je u četvrti Molenbeek u Bruxellesu te je izručen Francuskoj. 

Napadač počinio ubojstvo i prije talačke krize

Napadač u južnoj Francuskoj ubio je nepoznatu osobu pucnjem u glavu u gradu Carcassonneu prije no što je u obližnjem gradu Trebesu uzeo taoce, otkrio je Bruno Bartocetti, regionalni predstavnik policijskog sindikata SGP-a, prenosi Reuters. Dva su grada udaljena oko 20 minuta vožnje. BFM TV prenosi da je muškarac upucao jednu osobu u automobilu i ozlijedio drugu prije no što je oteo vozilo, prenosi Reuters, a BBC piše da je napadač u Carcassonneu pogodio u rame policajca koji je džogirao s kolegama, pozivajući se na Yvesa Lefebvrea glavnog tajnika policijskog sindikata.Francuski policajac spasio živote ponudivši se za taoca

Potpukovnik policije Arnaud Beltrame (45) pokazao je izvanrednu hrabrost tijekom talačke krize u Trebesu. Časnik je "spasio živote i služi na čast našoj vojsci i našoj zemlji", rekao je predsjednik Emmanuel Macron odajući priznanje za "hrabrost" tom policajcu koji se "trenutačno bori za život". Napadač je ubio dvije osobe u supermarketu, kada se Beltrame "odlučio predati u zamjenu za taoce", rekao je državni odvjetnik Francois Molins. Policajac je "ostavio svoj telefon otvoren na stolu (...) i kada smo čuli pucnjeve GIGN je intervenirao i ustrijelio napadača", izjavio je ministar unutarnjih poslova Gerard Collomb. "To je herojski čin na kakav su naviknuti policajci koji služe svojoj zemlji", zaključio je ministar.

Napadač je policajca dvaput pogodio hitcem i zadao mu je više udaraca nožem, rekao je za AFP izvor blizak istrazi. Zanimljivo je da je taj časnik, oženjen bez djece, u prosincu 2017. sudjelovao u vježbi u kojoj se simuliralo masovno ubojstvo u supermarketu na tom području, piše regionalni dnevnik La Depeche du Midi. Redarstvene snage redovito izvode takve vježbe kako bi bile spremnije za intervenciju u slučaju napada.

Ogorec: Talačke krize najčešće završavaju upadom specijalaca uz veliki broj žrtava

Za HRT-ov Studio 4 vojni analitičar Marinko Ogorec kazao je da se još ne može reći da je otmičar pripadnik tzv. Islamske države. Kada je riječ o talačkoj situaciji onda je stanje kaotično i izvan kontrole. Što se tiče samog terorista, on očito ima svoje ciljeve, dodaje. Teroristi znaju napraviti talačku krizu. Najčešće takve krize završavaju upadom specijalaca uz dosta veliki broj žrtava, kazao je Ogorec.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!