Ubijen vođa Al-Qaide Zawahiri - mediji

01.08.2022.

23:59

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Ayman al-Zawahiri

Ayman al-Zawahiri

Foto: Monitoring Service / via REUTERS

Sjedinjene Države izvele su ovog vikenda protuterorističku operaciju protiv "značajne" mete Al Qaide u Afganistanu tijekom vikenda, potvrdili su američki dužnosnici, dok mediji javljaju da je ubijen vođa Al Qaide Ayman Al-Zawahiri.

Ayman al-Zawahiri je Al-Qaedin vođa i visoki dužnosnik te stariji vođa islamističkih organizacija koje su organizirale i sprovele terorističke napade u Sjevernoj Americi, Aziji, Africi te na Bliskome istoku. Egipćanin Al-Zawahiri je bio drugi i posljednji 'emir' Egipatskog Islamskog Džihad, često je nazivan i kao desna ruka Osame bin Ladena, a bin Ladenovi biografi opisuju ga kao "pravi mozak" al-Qaede.

Osama bin Laden i Ayman al-Zawahiri

Osama bin Laden i Ayman al-Zawahiri

Foto: Hamid Mir / via REUTERS

Jedan od dužnosnika, rekao je da je CIA u nedjelju izvela napad dronom u Kabulu, a napada je potvrdila i talibanska vlada.

U izjavi je glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid potvrdio da je došlo do napada i oštro ga osudio, nazivajući ga kršenjem "međunarodnih načela".

Bila je to prva poznata američka operacija u Afganistanu otkako su američke trupe i diplomati napustili zemlju prošle godine.

- Operacija je bila uspješna i nije uzrokovala civilne žrtve, rekao je izvor novinarima.

Predsjednik SAD-a Joe Biden održat će govor o onome što je Bijela kuća opisala kao "uspješnu protuterorističku operaciju, tvrdi AP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!