22:39 / 28.11.2020.

Autor: ZdenkaKardum/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Ubijen vodeći iranski nuklearni znanstvenik, prosvjedi u Teheranu

Foto: Majid Asgaripour/REUTERS

Foto: Majid Asgaripour/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Nuklearni Iran trn je u oku Zapada koji je Teheran optuživao da je cilj njegova nuklearnog programa proizvodnja atomskog oružja. Pregovori su trajali više od desetljeća.
Iranski znanstvenik Mohsen Fahrizadeh, za kojeg zapadne obavještajne agencije sumnjaju da je bio mozak tajnog iranskog nuklearnog programa, ubijen je jučer u blizini Teherana. Iranski ministar vanjskih poslova njegovo je ubojstvo nazvao terorističkim činom te rekao kako postoje ozbiljne naznake da iza ubojstva stoji Izrael. Istodobno, u Teheranu su izbili antiizraelski i antiamerički prosvjedi. ➡️ Iranski znanstvenik Mohsen Fahrizadeh ubijen u blizini Teherana

"Ne pregovorima! Ne predaji! Dolje Izrael",  "Dolje  SAD"- izvikivali su  prosvjednici u Teheranu paleći izraelske i američke zastave nakon atentata na vodećeg iranskog znanstvenika. Prvi čovjek iranskog tajnog nuklearnog programa Fahrizadeh, smaknut je jučer iz zasjede u okolici Teherana. Iran prstom upire u Izrael.

- Još jednom su zle ruke globalne arogancije i cionističkih plaćenika umrljane krvlju iranskog sina. Iran će sigurno odgovoriti na mučeništvo svog znanstvenika u odgovarajuće vrijeme, rekao je predsjednik Irana Hasan Rohani.

- Iran poziva međunarodnu zajednicu, posebno Europsku uniju, da prekine svoja sramotna dvostruka mjerila i osudi ovaj čin državnog terorizma, napisao je na Twitteru šef iranske diplomacije Muhamed Džavad Zarif.

Fahrizadeh, koji se rijetko pojavljivao u javnosti, bio je čelnik organizacije za istraživanje i inovacije iranskog ministarstva obrane.

- Ministarstvo obrane uvijek je u prvom planu kada je riječ o uspostavi sigurnosti za naš dragi narod i stoga ga neprijatelji ne podnose, naglasio je iranski ministar obrane Amir Hatami.

Ni Izrael ni SAD nisu komentirali  napad na oca iranskog nuklearnog programa. Glavni tajnik UN-a António Guterres pozvao je na suzdržanost nakon tog ubojstva. Nuklearni Iran trn je u oku Zapada koji je Teheran optuživao da je cilj njegova nuklearnog programa proizvodnja atomskog oružja. Pregovori su trajali više od desetljeća.

Sporazum s Iranom postignut je 2015. Prije dvije godine Donald Trump je odlučio da se SAD povlači iz nuklearnog sporazuma šest svjetskih sila i Irana. Zanimljivo je, pak,  što je Amerika nakon atentata na iranskog znanstvenika u Perzijski zaljev poslala nosač zrakoplova Nimitz.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!