Ubijeno najmanje 14 prosvjednika protiv puča u Sudanu

17.11.2021.

23:03

Autor: Hina/HRT/D.S.

Prosvjedi protiv vojnog puča u Sudanu

Prosvjedi protiv vojnog puča u Sudanu

Foto: Mohamed Nureldin / REUTERS

Sudanske snage sigurnosti ubile su najmanje 14 ljudi i ranile više desetaka, nakon što su tisuće Sudanaca izašle na ulice prosvjedovati protiv vojnog puča, što je najsmrtonosniji dan u demonstracijama protiv vojne hunte koje traju već mjesec dana.

Prosvjednici u prijestolnici Kartumu te u gradovima Bahriju i Omdurmanu traže uspostavu civilne vlasti i suđenje vođama puča 25. listopada.


Snage sigurnosti ispalile su prave metke i suzavac na prosvjednike. Ranije istoga dana je onemogućena komunikacija putem mobilnih telefona, kazali su očevici za Reuters.


Državna televizija objavila je da ima ozlijeđenih prosvjednika i policajaca.


- Pučisti su naširoko koristili prave metke u različitim područjima glavnog grada i deseci imaju rane od metaka. Neki od njih su u teškom stanju, objavio je Glavni odbor sudanskih liječnika, skupine povezane s prosvjednicima.

Oni navode da je najviše poginulih u Bahriju.


Očevidac je za Reuters rekao da prosvjednici postavljaju barikade na ulicama.


Ranije su na glavnoj cesti u Kartumu prosvjednici palili gume i uzvikivali: Narod je jači, nema povlačenja.


Neki su nosili fotografije ubijenih u prethodnim prosvjedima i fotografije Abdale Hamdoka, premijera kojeg su pučisti stavili u kućni pritvor.


- Legitimitet dolazi s ulice, a ne s topovima, jedan je od slogana na prosvjedima.


Lider vojnog puča general Abdel Fatah Al Burhan kaže da su mirni prosvjedi dozvoljeni i da vojska ne ubija prosvjednike.


U vojnom udaru iza kojeg stoji general Burhan uhićena je većina članova vlade i čelnici provladinih stranaka.


Zapadne države osudile su puč, pozvale da se pritvoreni dužnosnici puste na slobodu i zaprijetile obustavom pomoći ako vojska ne bude ponovno dijelila vlast s civilima.


Sudanska vlada premijera Hamdoka uspostavljena je nakon što je dugogodišnji bivši autoritarni predsjednik Omar al-Bašir zbačen s vlasti 2019. nakon masovnih prosvjeda.


Od Baširovog svrgavanja državom je vladalo takozvano Suvereno vijeće na čelu s generalom Abdel-Fatah al-Burhanom koje je nadziralo vladu premijera Hamdoka, no ta je podjela vlasti, temeljena na suradnji civilnih i vojnih čelnika, od početka bila krhka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!