08:36 / 17.01.2018.

Autor: HRT

Ubojstvo Olivera Ivanovića - što donose idući dani na Kosovu i u regiji?

-

-

Foto: - / -

Raspisana je nagrada od 10.000 eura za onoga čija informacija pomogne uhićenju zločinaca.
U Kosovskoj Mitrovici jučer je ubijen jedan od istaknutijih vođa kosovskih Srba Oliver Ivanović. Istraga tek treba pokazati je li riječ o atentatu. Građani su jučer palili svijeće u Hramu svetog Save u Beogradu, a svijeće su paljene i u Novom Sadu, Nišu, Kosovskoj Mitrovici...

Srbija napustila pregovore, Priština ne želi Beograd u istrazi

Obdukcija je pokazala da je Ivanović ubijen pištoljem "duga devetka", sa šest metaka. Raspisana je nagrada od 10.000 eura za onoga čija informacija će pomoći uhićenju zločinaca. Kosovska policija javila je jutros da ima saznanja čiji je automobil koji je pronađen spaljen nekoliko ulica dalje odmah nakon ubojstva. Istragu vode dva tužitelja, Srbin i Albanac. 

Iz Srbije i zemalja u susjedstvu stižu osude za ubojstvo i pozivi na mir. "Svi se pribojavaju najgoreg scenarija - da se nešto slično ponovi na sjeveru Kosova ili negdje u okruženju. Znamo do čega bi to moglo dovesti", kazao je jutros za Studio 4 Igor Rotim, javljajući se iz Beograda. Sam Ivanović inače je bio zagovornik mirnije struje, smatrali su ga umjerenim političarem.

"Bio je čak protiv srpske političke opcije na sjeveru Kosova, koja se zauzimala za tvrdu liniju. Bio je za dijalog, bio je u neku ruku lider kosovskih Srba. Sam je u relativno nedavnom intervjuu za Vreme, nakon što su mu lani zapalili automobil, upozoravao na to da se srpski narod na Kosovu boji, ali ne Albanaca, nego mafijaša i kriminalaca koji, kako je on rekao, vladaju tim područjem. Spominjao je drogu i ubojstva, rekao je da je u zadnje dvije godine zapaljeno 10 automobila samo na tom području, bacane su bombe, dva ubojstva su ostala neriješena", podsjeća Rotim.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je za subotu dolazak na Kosovo. Rotim kaže kako se svi nadaju da će njegov posjet smiriti tenzije. "Vučić jest reagirao oštro jučer nakon Vijeća za nacionalnu sigurnost, tražio je da se dopusti srbijanskim organima da se aktivno uključe u istragu. Vjerujemo da će ostati na tome ako ne bude novih incidenata", kaže.

Teško je reći što je zapravo cilj srbijanske politike. Sam Aleksandar Vučić Ivanovića je svojedobno u jeku izborne kampanje zbog njegovih političkih stavova nazvao neprijateljem Srbije. "Sad je iznimno oštro reagirao, vjerojatno kako se ne bi stavio u položaj da se uz ubojstvo Ivanovića možda povezuje interes Srbije. No to su čiste spekulacije, teško se u ovom trenutku može pretpostaviti što se uistinu dogodilo. Ali mislim da je golem pritisak iz Bruxellesa. Put Srbije jest, što deklarativno, što realno, prema Europskoj uniji. Tako da vjerujem da će, ako ništa drugo, zbog toga cijela ova situacija ići prema smirivanju", zaključuje Rotim.


Evliana Berani, glavna urednica informativne agencije Info Glob, kaže kako je jučer u Prištini održan sastanak Nacionalnog vijeća sigurnosti koji, kaže ona, nije održan godinama. "Znači Priština je stvarno bila alarmirana ubojstvom Olivera Ivanovića", komentira. Političari su bili zapanjeni, reagirali su brzo na vijest osudivši ubojstvo. No situacija je, kaže Berani, još nejasna. Tenzije su po njezinu mišljenju moguće, zato što ih je bilo i ranije. "Čisto sumnjam da bi dolazak predsjednika Srbije podigao te tenzije, ali dok ne znamo što se dogodilo, tko je ubio Ivanovića, ne možemo ni znati što se tamo ustvari događa", ocjenjuje.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj nije isključio mogućnost da se stručnjaci FBI-a pozovu da sudjeluju u istrazi.

Vlado Vurušić, novinar Jutarnjeg lista, kaže da Albancima najmanje odgovara ova situacija. Samo Kosovo već dugo nikako da se politički smiri. Kaže da je na sjeveru Kosova "crna rupa crne rupe", gdje vlada pravno i institucionalno rasulo, protiv kojega se Ivanović borio. I sam Ivanović je rekao da ondje vladaju mafijaški klanovi.

"Činjenica jest da je Ivanović bio u suprotnosti s politikom Beograda, odnosno predsjednika Vučića i srpske liste koja okuplja Srbe na sjeveru Kosova, za koju zapravo kažu da je kosovska verzija Srpske napredne stranke i da preko njih Vučić kontrolira Srbe na Kosovu i želi utjecati na politiku samog Kosova", objašnjava Vurušić. I on kaže da je Ivanović imao svoju stranku koja je bila umjerena i zagovarala je da Srbi rješavaju svoje probleme u izravnom dijalogu s Albancima i preko institucija sistema te da ne budu toliko ovisni o Beogradu. 

Za Ivanovića se među ostalim veže i epizoda s kraja devedesetih godina, gdje ga se izravno teretilo za ratne zločine, posebno nad Albancima na Kosovu.

"To je priča koja možda govori i o tome da se Olivera Ivanovića na svaki način htjelo maknuti iz politike. Proces je trajao tri godine, ništa se nije uspjelo dokazati. Sve je vraćeno na početak, on je pušten iz pritvora i mogao se braniti sa slobode. Nataša Kandić, koja je poznata kao lovac na ratne zločince u bivšoj Jugoslaviji, kaže da se Olivera Ivanovića nema za što teretiti i da je to sve zapravo jedna politička igra da se njega eliminira iz politike", komentira Vurušić. Moguće je, zaključuje, da je i to bio jedan od razloga zašto se on toliko protivio utjecaju Beograda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!