UBS je pristao kupiti Credit Suisse uz pomoć Švicarske kako bi smirio tržišta

19.03.2023.

21:07

Autor: T.D./HRT/Hina

Credit Suisse

Credit Suisse

Foto: Michael Derrer Fuchs / Shutterstock

UBS je pristao kupiti konkurentsku švicarsku banku Credit Suisse za tri milijarde švicarskih franaka dionica i pristao preuzeti do pet milijardi franaka gubitaka, u spajanju koje su osmislile švicarske vlasti kako bi se izbjegli dodatni potresi na tržištu previranja u globalnom bankarstvu.


Ugovor uključuje 100 milijardi švicarskih franaka (101 milijardu eura) pomoći za likvidnost za UBS i Credit Suisse od Švicarske središnje banke. Kako bi omogućila UBS-u da preuzme Credit Suisse, savezna vlada daje jamstvo za gubitak od najviše devet milijardi švicarskih franaka za jasno definirani dio portfelja, priopćila je vlada.

- Ovo će se aktivirati ako stvarno nastanu gubici u ovom portfelju. U tom bi slučaju UBS preuzeo prvih pet milijardi franaka, savezna vlada sljedećih devet milijardi franaka, a UBS bi preuzeo sve daljnje gubitke, priopćila je vlada.

Švicarski regulator FINMA rekao je da postoji rizik da bi Credit Suisse mogla postati nelikvidna, čak i ako je ostala solventna, te da je potrebno da vlasti poduzmu mjere.

Credit Suisse, koji ima 167-godišnju povijest, najpoznatija je banka uhvaćena u tržišnim previranjima izazvanim nedavnim kolapsom američkih banaka Silicon Valley Bank (SVB) i Signature Bank, zbog čega je prošli tjedan američka središnja banka morala osigurati 54 milijarde dolara sredstava.

- Preuzimanjem Credit Suisse od strane UBS-a, pronađeno je rješenje za osiguranje financijske stabilnosti i zaštitu švicarskog gospodarstva u ovoj iznimnoj situaciji, objavila je švicarska središnja banka.

Vlasti su se borile kako bi spasile Credit Suisse, prije nego što su se financijska tržišta ponovno otvorila u ponedjeljak.

I UBS i Credit Suisse nalaze se u grupi od 30 globalno sistemski važnih banaka koje regulatori pažljivo prate, a neuspjeh Credit Suisse zahvatio bi cijeli financijski sustav.

Objava je stigla tijekom vikenda kada su neki konkurenti postali oprezni u svojim odnosima s posrnulim švicarskim zajmodavcem, a regulatori su ga pozvali da sklopi ugovor s UBS-om.

FINMA, koja je priopćila da je odobrila preuzimanje, rekla je da nedavne mjere za njezinu stabilizaciju međutim nisu dovoljne za vraćanje povjerenja u banku, te su također ispitane i dalekosežnije opcije.

Prošle je godine UBS imao 7,6 milijardi dolara dobiti u 2022., dok je Credit Suisse izgubio 7,9 milijardi dolara. Dionice Credit Suisse pale su za 74 posto u odnosu na prošlu godinu, dok su dionice UBS-a relativno nepromijenjene.

Švicarska vlada priopćila je da također UBS-u daje jamstvo od devet milijardi švicarskih franaka za "preuzimanje potencijalnih gubitaka" od imovine kao dio transakcije. Glavni izvršni direktor UBS-a Ralph Hamers i predsjednik Colm Kelleher ostat će na čelu kombinirane banke.

- Transakcija jača poziciju UBS-a kao vodeće univerzalne banke u Švicarskoj, objavio je UBS.

Predsjednik Credit Suissea Axel Lehmann nazvao je spajanje "najboljim mogućim ishodom".Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!