20:44 / 04.08.2020.

Autor: Hina/HRT

Udvostručio se broj zaraženih u Nizozemskoj, maske obvezne

REUTERS

REUTERS

Foto: - / REUTERS

Virus se brzo širi u Amsterdamu i Rotterdamu, gdje je četvrtina novozaraženih u dobi između 20 i 29 godina.
Amsterdam i Rotterdam će biti prva dva grada u Nizozemskoj u kojima će biti obvezno nošenje zaštitnih maski, prema uredbi koja u srijedu stupa na snagu, nakon što se udvostručio broj novozaraženih.

Za sve starije od 13 godina bit će obvezne zaštitne maske na trgovima, tržnicama i na ulicama, kao i u dućanima i u trgovačkim centrima. U središtu Amsterdama postavljena su upozorenja žarko žute boje koja podsjećaju na novi propis. Gradska vijeća su najavila globe za one koji se neće pridržavati novog propisa. Uredba stupa na snagu nakon porasta broja zaraza i zbog velikog broja turista u amsterdamskom povijesnom središtu gdje je teško poštivati fizičku distancu. Do sada su samo korisnici javnog prijevoza bili obvezni nositi maske.

Prošlog tjedna je u zemlji bilo 2600 novozaraženih, gotovo dvostruko više nego tjedan prije, što je nizozemski zdravstveni institut ocijenio "zabrinjavajućim".

Virus se brzo širi u Amsterdamu i Rotterdamu, gdje je četvrtina novozaraženih u dobi između 20 i 29 godina.

Šest oboljelih je umrlo proteklog tjedna, a ukupno je od covida-19 umrlo oko 6000 ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!