Uganda donijela zakon o zabrani identificiranja kao LGBTQ

21.03.2023.

22:02

Autor: M.M./HRT/Hina

Uganda donijela zakon o zabrani identificiranja kao LGBTQ

Uganda donijela zakon o zabrani identificiranja kao LGBTQ

Foto: Abubaker Lubowa / Reuters

Parlament Ugande u utorak je donio zakon koji kriminalizira identificiranje kao pripadnik LGBTQ skupine, dajući vlastima široke ovlasti nad Uganđanima koji su već suočeni sa zakonskom diskriminacijom i napadima na ulici.

Više od 30 afričkih zemalja, uključujući Ugandu, već zabranjuju istospolne odnose. Ali novi zakon je prvi koji zabranjuje jednostavno identificiranje kao lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne i queer osobe, tvrde u skupini za ljudska prava Human Rights Watch.

Pristaše novog zakona kažu da je potrebno kazniti širi niz LGBTQ aktivnosti, za koje kažu da prijete tradicionalnim vrijednostima u konzervativnoj i religioznoj istočnoafričkoj zemlji.

Osim istospolnih odnosa, zakon zabranjuje promicanje i poticanje na homoseksualnost kao i urotu za upuštanje u homoseksualne odnose.

Za kršenje zakona slijede oštre kazne koje uključuju smrt za takozvanu tešku homoseksualnost i doživotni zatvor za homoseksualne odnose. Teška homoseksualnost uključuje homoseksualne odnose s osobama mlađim od 18 godina ili kada je počinitelj pozitivan na HIV.

- Naš stvoritelj Bog je sretan (zbog) onoga što se događa... Podržavam prijedlog zakona za zaštitu budućnosti naše djece, rekao je zastupnik David Bahati tijekom rasprave o prijedlogu zakona.

Zakon će biti poslan predsjedniku Yoweriju Museveniju na potpisivanje. Museveni nije komentirao trenutni prijedlog, ali se dugo protivio LGBTQ pravima i 2013. je potpisao zakon protiv LGBTQ koji su zapadne zemlje osudile prije nego što ga je domaći sud odbacio zbog proceduralnih razloga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!