12:11 / 05.08.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Ugašen požar koji je prijetio turskoj termoelektrani Kemerkoy

Požar u Turskoj

Požar u Turskoj

Foto: Kenan Gurbuz / REUTERS

Vatra koja je prijetila termoelektrani na ugroženom jugozapadu Turske koji se danima bori s požarima, ugašena je, objavile su danas lokalne vlasti, a radnici i stanovnici evakuirani su brodom.


Vatrogasci su nastavili borbu s vatrenom stihijom koju je predsjednik Recep Tayyip Erdogan opisao kao najgoru s kojom se Turska suočila.

Spaljeni su deseci tisuća hektara šuma, a tisuće stanovnika i turista bile su primorane napustiti domove i hotele. Osam osoba poginulo je otkako je izbio požar prošli vikend, a ekološki stručnjaci upozoravali su na novu opasnost jer se vatra približila elektrani na ugljen.

- Vatra u termoelektrani ugašena je. Nije bilo eksplozije u postrojenju i nije bilo istjecanja kemikalija, stoji u izjavi lokalnih vlasti općine Mugla.

Erdoganov ravnatelj za komunikacije Fahrettin Altun rekao je ranije da vatra nije oštetila glavne jedinice u elektrani Kemerkoy.

Danas su bili vidljivi stupovi dima iznad drveća, a helikopteri su gasili vatru blizu tvornice, javlja Reuters.

Više od 150 požara izbilo je u zadnjih devet dana na jugozapadu Turske, a vatrogascima su napore otežavale visoke temperature i i jaki, suhi vjetrovi koji su se proširili i na druge mediteranske zemlje.

Grčke vlasti naredile su danas još evakuacija na otoku blizu Atene, a vatrogasci su uspjeli ugasiti požar u blizini mjesta održavanja antičkih Olimpijskih igara na zapadnom Peloponezu dok se zemlja bori s požarima već treći dan. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!