19:56 / 24.12.2020.

Autor: B.A./Hina

Ugrožen paket pomoći Amerikancima u pandemiji

Nancy Pelosi (foto: REUTERS/Ken Cedeno)

Nancy Pelosi (foto: REUTERS/Ken Cedeno)

Foto: - / REUTERS

Zastupnici u američkom kongresu blokirali su u četvrtak pokušaje za izmjenom paketa pomoći ugroženima u pandemiji koronavirusa.
Zastupnici u američkom kongresu blokirali su u četvrtak pokušaje za izmjenom paketa pomoći ugroženima u pandemiji koronavirusa, čime su odbacili pozive Donalda Trumpa za većim iznosima poticaja i ugrozili isplatu pomoći milijunima Amerikanaca.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Štićenik doma Trešnjevka primit će prvi cjepivo protiv koronavirusa

Demokrati u Zastupničkom domu nastojali su povećati izravnu pomoć Amerikancima sa 600 na 2000 dolara po osobi u sklopu inicijative za ekonomsku pomoć u borbi protiv koronavirusa. Trump također traži povećanje tog iznosa, ali se tomu protive republikanci koji su blokirali taj zahtjev.

Republikanci su nastojali smanjiti iznos pomoći za druge zemlje u tom paketu, nastojeći odgovoriti na još jednu Trumpovu žalbu, ali su njihov zahtjev odbacili demokrati.

Ako Trump svojim potpisom ne potvrdi taj zakonski prijedlog, poticaji za oko 14 milijuna nezaposlenih Amerikanaca počet će se ukidati od subote, a moratorij na deložacije, koji istječe 31. prosinca, neće se produljiti na još mjesec dana.

Trump je u četvrtak igrao golf na Floridi, a Bijela kuća nije odgovorila na upit.

Mnogi demokrati tvrde da paket pomoći vrijedan 892 milijarde dolara nije dovoljan za borbu s pandemijom i pozdravljaju Trumpov poziv za većim poticajima.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi rekla je da će se u ponedjeljak glasati o povećanju iznosa poticaja.

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden rekao je da će veći paket pomoći biti potreban u pandemiji, ali njegov tranzicijski tim nije htio komentirati razvoj događaja u četvrtak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!