21:34 / 19.11.2018.

Autor: E.L.S./Hina

Uhićen Carlos Ghosn - prvi čovjek Nissana

-

-

Foto: - / -

Osim što je predsjednik Nissana, 64-godišnji Ghosn je izvršni direktor tvrtke Renault i vodi savez Nissana, Renaulta i Mitsubishi Motorsa.
Čelnik Nissana Carlos Ghosn vjerojatno će dobiti otkaz ovog tjedna nakon što je uhićen u Japanu zbog optužbi za financijske malverzacije, priopćila je tvrtka.

Uhićenje Ghosna i vjerojatan otkaz u Nissanu, kao i moguće otpuštanje iz Mitsubishija i Renaulta, šokiralo je automobilsku industriju u kojoj je on bio jako poštovan i uspješan i pripisivale su mu se zasluge za spašavanje velikih proizvođača automobila.

Osim što je predsjednik Nissana, 64-godišnji Ghosn je izvršni direktor tvrtke Renault i vodi savez Nissana, Renaulta i Mitsubishi Motorsa.

Rođenjem Brazilac, podrijetlom Libanonac te s francuskim državljanstvom. U Japanu je 64-godišnji Carlos Ghosna imao status heroja. Njegov je život bio opisan u jednom od najpoznatijih stripova u zemlji. To je bilo 2001. Tada je počeo oživljavati Nissan. U tvrtku na rubu bankrota došao je iz Renaulta, koji je dvije godine prije kupio veliki udio u Nissanu i od Ghosna je očekivao mnogo. Nije ih razočarao.   Vodio je grupaciju triju svjetskih proizvođača automobila - Renault-Nissan-Mitsubishi - na dva kontinenta, kao glavni izvršni direktor i predsjednik.

Odbor Nissana sastat će se u četvrtak kako bi odlučio o njegovoj sudbini, a iz Mitsubishija navode kako će predložiti da ga se odmah otpusti s pozicije predsjedatelja partnerstva.

Na hitno organiziranoj tiskovnoj konferenciji, izvršni direktor Nissana Hiroto Saikawa izrazio je "očaj", ali i sugerirao da je Ghosn stekao previše moći i izbjegao pravi nadzor. Previše ovlasti dano je jednoj osobi u pogledu upravljanja, rekao je Saikawa novinarima u sjedištu Nissana u Yokohami. Moram reći da je ovo tamna strana razdoblja Ghosna koje je trajalo duže vrijeme.

Nissan je naveo u priopćenju da su mjesecima istraživali Ghosna i direktora Grega Kellyija nakon izvješća zviždača. Ta dva gospodina su uhićena večeras, rekao je Saikawa na tiskovnoj konferenciji. Tvrtka je razotkrila dugogodišnje financijske prekršaje, uključujući prikazivanje manjeg dohotka od stvarnog i korištenje tvrtkina novca za osobne potrebe.

Japanski sudski izvor rekao je AFP-u da se Ghosna može pritvoriti do 23 dana, ali bi vjerojatno ranije mogao biti oslobođen uz jamčevinu. Vijest o njegovu uhićenju prouzročila je pad cijena dionica Renaulta za 8.43 posto na pariškoj burzi.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je kako će Pariz biti "izuzetno oprezan" oko stabilnosti Renaulta i tročlanog saveza nakon Ghosnova uhićenja. Francuska posjeduje 15 posto udjela u Renaultu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!