14:21 / 18.06.2021.

Autor: I.H./Hina/HRT

Uhićen direktor sveučilišta zbog još jedne sporne diplome šefa tajne službe u BiH

Kupovanje diplome

Kupovanje diplome

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Istražujući je li još jedna visokoškolska diploma šefa Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića nevaljana, policija je u petak u Tuzli uhitila direktora Američkog sveučilišta Denisa Prcića čiju diplomu Mehmedagić posjeduje.

Po nalogu državnog Tužiteljstva BiH obavljen je pretres Američkog sveučilišta te Prcićev stan u Tuzli, a akcija se istodobno odvija i u Sarajevu. Pripadnici policije tragaju za dokazima o tome je li Mehmedagić legalno stekao diplomu na tome fakultetu. 


Najutjecajniji portal u BiH Klix navodi kako policija nije pronašla nikakve dokaze da je aktualni šef OSA-e, kojemu je davno istekao mandat, uopće studirao na tome fakultetu. 


Iz Tužiteljstva BiH to nisu htjeli komentirati navodeći da je predmet istrage i dvoje zaposlenika Američkog sveučilišta u BiH sa sjedištem u Tuzli, za koje je također zatražen pritvor. Tužiteljstvo BiH duže vremena istražuje posjeduje li Osmah Mehmedagić Osmica valjanu visokoškolsku diplomu potrebnu za obnašanje dužnosti ravnatelja OSA-e. 


Mehmedagić je dostavio dvije diplome, među kojima i onu s Američkog sveučilišta, nakon što mu je poništena diploma s fakulteta u Banjoj Luci zbog brojnih propusta kod evidencija prigodom polaganja ispita. Sporno je sada što sam Mehmedagić u svome životopisu nikada nije naveo da je studirao i na Američkom univerzitetu. 


Neposredno prije uhićenja ravnatelj Prcić je istaknuo kako se Mehmedagića progoni zbog njegova zauzimanja za "NATO integracije s partnerskim zemljama". 


- Oni su mu poništili prošlu diplomu, ali mu je sud u Banjoj Luci vratio. U međuvremenu, dok se čeka drugostupanjska presuda, oni pokušavaju kupiti prostor, poništavajući diplomu Američkog sveučilišta, rekao je Prcić. 


Osman Mehmedagić Osmica je krajnje kontroverzna osoba. Bio je tjelohranitelj ratnog bošnjačkog lidera Alije Izetbegovića. Smatra ga se bliskim i njegovu sinu Bakiru Izetbegoviću, koji je sada na čelu vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije. 


Oporba ga je povezivala s progonom političkih neistomišljenika, napose u unutarnjim previranjima u SDA, te njihovu progonu. Čelnici najvećih oporbenih SDP-a BiH Nermin Nikšić i Naroda i pravde Elmedin Konaković u više navrata upozoravali su na zloporabe obavještajne službe u političke svrhe. 


Hrvatski mediji su pak Mehmedagića povezivali s izmišljanjem afere oko navodnog SOA-inog vrbovanja selefija iz BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!