17:11 / 18.06.2018.

Autor: S.M./Hina

Uhićen izvršni direktor Audija Rupert Stadler

-

-

Foto: - / -

Proizvođač luksuznih automobila upleten je u skandal s krivotvorenjem podataka o emisiji štetnih plinova iz dizelskih automobila koji je uzdrmao njegovu krovnu tvrtku VW.
Uhićen je izvršni direktor njemačkog proizvođača automobila Audija, objavio je glasnogovornik krovne grupe Volkswagen (VW).

Potvrđujemo da je gospodin Stadler jutros uhićen. U toku je saslušanje na kojem će biti donesena odluka o njegovom eventualnom zadržavanju u pritvoru, kazao je glasnogovornik. Proizvođač luksuznih automobila upleten je u skandal s krivotvorenjem podataka o emisiji štetnih plinova iz dizelskih automobila koji je uzdrmao njegovu krovnu tvrtku VW.

U svibnju su u Audiju priznali da probleme sa softverom koji regulira emisiju štetnih plinova u dodatnih 60 tisuća modela A6 i u modelima A7 s dizelskim motorima.

Ta se brojka nadovezuje na 850 tisuća automobila koje je kompanija u sastavu VW-a opozvala prošle godine da bi se potom utvrdilo da samo neki među njima zahtijevaju izmjene, podsjeća BBC.

Skandal nazvan u medijima "dieselgate" izbio je u rujnu 2015. godine.

U Volkswagenu su priznali da je gotovo 600 tisuća automobila prodanih u SAD-u opremljeno spornim uređajima čija je svrha prolaz na testiranju emisija štetnih plinova.

Ukupno je sporni softver koji omogućuje objavu različitih podataka i kontrolu emisije pri vožnji odnosno pri testiranju ugrađen u 11 milijuna dizelskih automobila širom svijeta, naveli su.

To znači da su automobili u vožnji ispuštali i do 40 puta više štetnih plinova nego prilikom testiranja, u laboratorijskim uvjetima, napominje BBC.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!