Uhićen Japanac u Kini, tereti se za špijunažu

27.03.2023.

12:30

Autor: Hina/HRT/A.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Japanac uhićen u Kini, čije puštanje na slobodu traži Tokio, sumnjiči se za špijunažu, priopćila je kineska vlada.

- Taj japanski državljanin je pod sumnjom da se upustio u špijunske aktivnosti, kršeći pritom kazneni zakon i zakon protiv špijunaže Narodne Republike Kine, rekla je Mao Ning, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova.

- Kineske vlasti su protiv te osobe poduzele mjere prisile kako bi pokrenule istragu, dodala je glasnogovornica na redovitom novinarskom brifingu.

Tokio je u međuvremenu zatražio oslobađanje japanskog državljanina što je prije moguće.

- Japanski veleposlanik u Kini je ovaj mjesec bio obaviješten o uhićenju Japanca starog između 50 i 60 godina u Pekingu zbog kršenja kineskih zakona, rekao je glasnogovornik japanske vlade Hirokazu Matsuno.

Dodao je da se radi o muškarcu koji je zaposlenik japanske farmaceutske tvrtke Astellas. Japanski mediji prenose da ta osoba radi u Kini već dva desetljeća.Japanska novinska agencija Kyodo piše da se radi o bivšem visokom dužnosniku japanske Trgovinske i industrijske komore u Kini te da je uhićen pred sam povratak u Japan.

Japanska novinska agencija Kyodo piše da se radi o bivšem visokom dužnosniku japanske Trgovinske i industrijske komore u Kini te da je uhićen pred sam povratak u Japan.

Kineska strana podsjeća da strani državljani u Kini, kao državi vladavine prava, moraju poštivati domaće zakone.

Glasnogovornica Mao Ning ističe da su se posljednjih godina zaredali takvi slučajevi u koje su umiješani japanski državljani.

- Japanu bi bilo bolje da disciplinira svoje državljane, rekla je glasnogovornica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!