Uhićen muž bivše škotske premijerke Sturgeon

05.04.2023.

13:07

Autor: T.V./HRT/Hina

Policija ispred kuće Petera Murrella

Policija ispred kuće Petera Murrella

Foto: Russell Cheyne / REUTERS

Škotska policija rekla je u srijedu da je u sklopu istrage o financiranju Škotske nacionalne stranke (SNP) uhićen 58-godišnji muškarac, a BBC je objavio da se radi o suprugu bivše škotske premijerke Nicole Sturgeon.

Pedesetosmogodišnji Peter Murrell, koji je prošli mjesec podnio ostavku na mjesto izvršnog direktora SNP-a, stranke koja se zauzima za neovisnost, odveden je u policijski pritvor u srijedu ujutro, prenosi BBC.

U policijskoj istrazi nastoji se otkriti što se dogodilo s preko 600.000 funti prikupljenih u kampanji za neovisnost Škotske 2017., koji su trebali biti namijenjeni potrošnji za to, no nestali su s računa stranke.

SNP nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar, a škotska vlada kaže da je to stvar stranke.

Sturgeon je prošli mjesec podnijela ostavku kao predsjednica škotske poluautonomne vlade nakon osam godina na vlasti.

Škotska je 2014. glasala protiv neovisnosti s 55 posto glasova naprema 45 posto.

Britansko glasanje za izlazak iz Europske unije dvije godine kasnije kada je većina Škota željela ostati, te način na koji se Škotska nosila s pandemijom koronavirusa donijeli su novu podršku neovisnosti.

Škotska policija rekla je da u sklopu istrage pretražuje brojne adrese.

- Čovjek je u pritvoru i ispituju ga detektivi škotske policije, dodali su.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!