Uhićen najtraženiji mafijaški šef Matteo Messina Denaro

16.01.2023.

10:42

Autor: Hina/I.B.

Matteo Messina Denaro

Matteo Messina Denaro

Foto: Carabinieri / REUTERS

Talijanska karabinjerska policija uhitila je Mattea Messinu Denara, najtraženijeg mafijaškog bossa u zemlji koji je bio u bijegu tri desetljeća.

Messina Denaro, uhićen u Palermu, navodno je šef sicilijanske mafije Cosa Nostra.

Osuđen je u odsutnosti na doživotni zatvor, za svoju ulogu u ubojstvu antimafijaških tužitelja Giovannija Falconea i Paola Borsellina 1992. 

Prijeti mu i doživotna kazna zbog sudjelovanja u bombaškim napadima u Firenci, Rimu i Milanu 1993. u kojima je ubijeno 10 ljudi.

Vijest o uhićenju pozdravila je talijanska premijerka Giorgia Meloni kao "veliku pobjedu države koja pokazuje da se ona nikada ne predaje u suočavanju s mafijom".

Policija je u rujnu 2022. navela da je Denaro i dalje mogao naređivati i upravljati mafijom na području oko zapadnog sicilijanskog grada Trapanija, njegova regionalnog uporišta, unatoč dugom bijegu.

Matteo Messina Denaro
(60) smatra se nasljednikom povijesnih vođa Cosa Nostre, a to su bili Toto Riina i Bernardo Provenzano, koji su umrli u zatvoru 2016. te 2017.

- Nakon 30 godina bijega, superboss Matteo Messina Denaro uhićen je. Zahvaljujem muškarcima i ženama u državi koji nisu nikada odustali i potvrdili su pravilo da će prije ili poslije veliki kriminalci u bijegu biti uhićeni, napisao je na aplikaciji Whatsapp ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini.

- Messina Denaro uhićen je u privatnoj klinici u Palermu, gdje je bio na terapiji, rekao je zapovjednik karabinjera Pasquale Angelosanto agenciji AGI.

Na popisu ministarstva unutarnjih poslova Matteo Messina Denaro, rođen 1962. blizu Trapanija na Siciliji, zauzimao je prvo mjesto među šest najtraženijih kriminalaca i godinama su stotine policajaca i karabinjera sudjelovale u potrazi za njim.

Od 2000-ih godina talijanska policija provodila je brojna uhićenja i plijenila imovinu osoba bliskih Denaru, u strategiji kojom ga je nastojala izolirati, no rezultate je trebalo čekati gotovo 20 godina jer toliko je njegova mreža podrške bila velika, piše agencija AFP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!