Uhićen osumnjičenik za smrtonosne napade u Kanadi

08.09.2022.

01:01

Autor: Hina/HRT

Uhićenje

Uhićenje

Foto: Ilustracija / Paxabay

Kanadska policija je u srijedu uhitila muškarca osumnjičenog za nedjeljne smrtonosne napade nožem u pokrajini Saskatchewan u kojima je ubijeno 10, a ranjeno 18 osoba, čime je okončana četverodnevna potraga.

"Myles Sanderson je lociran i priveden u blizini Rostherna," objavila je Kraljevska kanadska konjička policija (RCMP). Nikakvi drugi detalji o uhićenju nisu odmah objavljeni.

Kanadske vlasti od nedjelje su intenzivno tragale za Mylesom Sandersonom (32) koji je zajedno sa svojim bratom Damienom (31) osumnjičen za ubojstvo 10 ljudi i ranjavanje 18 u starosjedilačkom rezervatu u Saskatchewanu.

Napadi su bili među najsmrtonosnijima u modernoj povijesti Kanade. Policija je rekla kako se čini da su neke od žrtava bile meta, dok su druge očito bile nasumične.

Myles je optužen za ubojstvo prvog stupnja, pokušaj ubojstva te provalu i ulazak. Njegov brat Damien također, je bio optužen prije nego što je pronađen mrtav u ponedjeljak. Tijelo mlađeg brata pronađeno je na travnatoj površini blizu jednog od mjesta gdje se dogodio ubod nožem. Nagađa se kako ga je ubio upravo Myles.

Myles Sanderson je lociran u blizini grada Rostherna u Saskatchewanu. Nakon što je uočen, policija je izdala upozorenje o osobi s nožem koja je putovala u vozilu. Stanovnici područja Wakawe su obaviješteni da potraže skloništa i budu oprezni pri puštanju drugih u svoje domove, te da ne prilaze sumnjivim osobama i ne voze autostopere.

Stariji Sanderson imao je 59 presuda, a u veljači je pušten na slobodu nakon što je više od četiri godine proveo u zatvoru. Povjerenstvo za uvjetni otpust napisalo je da je "mišljenje odbora da neće predstavljati nepotreban rizik za društvo ako budete pušten."

Policija ga je tražila od svibnja nakon što se nije sastao sa svojim službenikom za uvjetni otpust.

Ministar javne sigurnosti Marco Mendicino pozvao je na neovisnu reviziju procjene povjerenstva za uvjetni otpust koja je dovela do Sandersonova oslobađanja.

- Želim znati razloge te odluke i želim znati jesu li napravljene pogreške. Iznimno sam zabrinut zbog onoga što se ovdje dogodilo, rekao je- 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!