Uhićen veleposlanik BiH u Kataru, terete ga za korupciju

23.05.2023.

15:21

Autor: P.F./Hina/HRT

BiH policija, ilustracija

BiH policija, ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Veleposlanik BiH u Kataru Abdulah Skaka uhićen je u utorak u Sarajevu pod sumnjom za zloporabu položaja i ovlasti u razdoblju u kojemu je obnašao dužnost sarajevskog gradonačelnika, potvrdila je tijekom dana lokalna policija.

Nakon što su u jutarnjim satima istražitelji pretražili Skakinu obiteljsku kuću u Sarajevu Abdulah Skaka je odveden u pritvor po nalogu tužiteljstva Sarajevske županije, koje protiv njega vodi istragu. Prema dostupnim informacijama tužiteljstvo ga tereti za zloporabu položaja i ovlasti, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službenih isprava te davanje i primanje dara i drugih oblika koristi.

Skaka je izabran za gradonačelnika Sarajeva kao predstavnik Stranke demokratske akcije (SDA) nakon lokalnih izbora provedenih 2018. Izabran je tijesnom većinom u Gradskom vijeću, a naknadno se ispostavilo kako je na tu dužnost dospio zahvaljujući političkoj korupciji.

U jednom od snimljenih telefonskih razgovora, čiji su sadržaj objavili lokalni mediji, bivši predsjednik kadrovske komisije SDA Asim Sarajlić izjavio je kako je Skakin izbor sredio bivši ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osman Mehmedagić, koji je kao protuuslugu za glas jednog vijećnika njegovom ocu osigurao poslovni prostor.

U procesu koji je zbog toga vođen pred Općinskim sudom u Sarajevu Sarajlić je oslobođen uz obrazloženje kako je telefonski razgovor snimljen protuzakonito, a Mehmedagić nije bio ni obuhvaćen optužnicom. Skaku je SDA po isteku gradonačelničkog mandata nagradila pozicijom veleposlanika.

Ranije ovog mjeseca u Sarajevu je također zbog korupcije uhićen i veleposlanik BiH u Maleziji Senaid Memić, kojega je također postavila SDA.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!