11:59 / 16.09.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Uhićen zdravstveni dužnosnik RS-a

Ilustracija - zaštitna oprema

Ilustracija - zaštitna oprema

Foto: - / Shutterstock

Ravnatelj Instituta za javno zdravlje Republike Srpske (RS) Branislav Zeljković uhićen je u četvrtak ujutro zbog sumnje da je povezan s korupcijskom aferom prilikom nabave zaštitne opreme u jeku pandemije koronavirusa, izvijestilo je tužiteljstvo u Banjoj Luci. 

Glasnogovornica Republičkog javnog tužiteljstva RS-a u Banjoj Luci Dragica Tojagić rekla je da se Branislav Zeljković sinoć javio policiji te je jutros lišen slobode. 


 Zajedno s njim uhićeni su Slavko Bojić, Saša Marković i Dragan Dubravac, čelni ljudi privatnih tvrtki s kojima je Institut za javno zdravlje Republike Srpske sklapao štetne ugovore.


Po nalogu Javnog tužiteljstva RS-a jučer je pretraženo više objekata privatnih tvrtki ali i institicija. 


Policija je u srijedu priopćila kako su uhićenja i pretresi izvedeni u sklopu istrage zloporaba u procesu javnih nabavki tijekom pandemije, fiktivnih transfera i pranja novca. 

Transparency International BiH je lani je podnio kaznenu prijavu zbog sumnje na korupciju prigodom dodjele poslova nabavke zaštitne opreme u iznosu od 1,20 milijuna eura tvrtkama koje se uopće ne bave nabavom i trgovinom medicinske opreme.


U entitetu Federaciji BiH vodi se sudski postupak protiv visokih vladinih dužnosnika, uključujući premijera Fadila Novalića, kojega se tereti za djela korupcije prigodom nabave 100 neispravnih i preskupih kineskih respiratora, što su vlasti ovoga entiteta platile više od 5 milijuna eura.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!