Sturgeon puštena iz pritvora, tvrdi da je nedužna

11.06.2023.

Zadnja izmjena 21:01

Autor: P.F./Hina/HRT

Nicola Sturgeon

Nicola Sturgeon

Foto: Peter Summers / Reuters

Bivša škotska premijerka Nicola Sturgeon rekla je danas da je nedužna nakon što je uhićena i pritvorena na više od sedam sati u sklopu policijske istrage o financiranju njene Škotske nacionalne stranke (SNP) koja se zalaže za neovisnost zemlje.

Policija istražuje što se dogodilo s više od 600.000 funti koliko su prikupili aktivisti za škotsku neovisnost 2017. i koje je trebalo iskoristiti u tu svrhu.

Uhićenje je jako sramotno za SNP, koji škotskom politikom dominira posljednja dva desetljeća. Sturgeon je podnijela ostavku ranije ove godine, a podrška za njezinu stranku i pokret za neovisnost se otada smanjila.

- Naći se u situaciju u kojoj sam se ja našla danas - a sigurna sam da nisam počinila nikakav prekršaj - istovremeno je šok i duboko uznemirujuće. Nikada ne bih učinila išta što bi naškodilo SNP-u ili zemlji, rekla je u priopćenju objavljenom na društvenoj mreži Twitter.

- Zbog naravi postupka, ne mogu podijeliti pojedinosti. Međutim, želim reći ovo. Nesumnjivo znam da sam nedužna za bilo kakvo zlodjelo, dodala je.

Policija: Bez podizanja optužnice puštena na slobodu


Ranije je njezin glasnogovornik rekao da ju je prema dogovoru uhitila i ispitala škotska policija te da surađuje s istražiteljima.


Sturgeon je bez podizanja optužnice puštena na slobodu, a istraga se nastavlja.


- Dok je istraga u tijeku, ne možemo ništa komentirati, rekla je policija.

Uhićena bivša škotska premijerka Nicola Sturgeon


Bivša predsjednica škotske vlade Nicola Sturgeon je uhićena, objavili su BBC i Sky, nakon što je policija objavila da je 52-godišnja političarka u pritvoru u sklopu istrage o financiranju Škotske nacionalne stranke (SNP).

Sturgeonin suprug Peter Murrell i tadašnji rizničar stranke uhićeni su u travnju i potom pušteni na slobodu bez optužnice dok se ne završi istraga.

Pedesetdvogodišnja žena uhićena je danas, 11. lipnja 2023., kao osumnjičena u vezi istrage o financiranju i financijama Škotske nacionalne stranke. Žena je u pritvoru i ispituju je detektivi škotske policije, objavila je na Twitteru škotska policija.

Konzervativna vlada odbila zahtjev za novim referendumom


Škoti su na referendumu 2014. godine odbili ukinuti više od 300 godina staru zajednicu s Engleskom - za neovisnost je glasalo 45 posto građana.

Međutim, referendum o izlasku Velike Britanije iz Europske unije i škotsko upravljanje pandemijom Covida-19 su pojačali potporu za neovisnost.

Konzervativna vlada u Westminsteru je odbila zahtjev za novim referendumom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!