11:10 / 25.12.2018.

Autor: HRT/Hina

Uhićeni Davidovi roditelji - majka puštena, otac zadržan, prosvjed i sutra

Foto: Alternativna TV

Foto: Alternativna TV

Foto: - / -

Iz MUP-a Republike Srpske u BiH izdali su kratko priopćenje u kojemu su naveli da su Davor Dragičević i ostali privedeni u sklopu istrage koja se vodi zbog navodnog ugrožavanja sigurnosti.
Sudionici prosvjeda koji su tijekom cijelog dana trajali u Banjoj Luci u večernjim su satima odlučili prekinuti okupljanje i nastaviti ga sutra i pri tom inzistirati na puštanju na slobodu Davora Dragičevića koji zahtijeva istinu o smrti svog ubijenog sina Davida.

Na završetak prosvjeda nekoliko stotina okupljenih pozvala je Suzana Radanović, majka pokojnog Davida, što su sudionici i poslušali i nakon toga su se razišli.

Svo vrijeme dok su stajali pred ulazom u pravoslavnu sabornu crkvu u Banjoj Luci bili su pod budnom paskom jakih snaga interventne policije koja im je zapriječila izlazak na ulicu kako ne bi mogli blokirati promet.

Komunalni redari uklonili su uz pomoć policije improvizirani spomenik Davidu Dragičeviću na središnjem trgu u Banjoj Luci, a pri naguravanju nezadovoljnih građana s policijom ozlijeđeno je više ljudi.Do eskalacije napetosti došlo je nakon što su policaci u utorak ujutro uhitili Davora Dragičevića, oca mladića koji je ubijen u ožujku pod nerazjašnjenim okolnostima.

- Deseci tisuća na prosvjedu "Pravda za Davida" unatoč blokadi Banje Luke 
-
Policija prijavila Davidova oca zbog prijetnji dužnosnicima MUP-a 

Glasnogovornica policije Republike Srpske Marija Markanović izjavila je da je Dragičević uhićen zbog sumnje daje počinio kazneno djelo "ugrožavanja sigurnosti službenih osoba", odnosno stoga što se nije odazvao na poziv za policijsko saslušanje.

Novinarima je kazala kako je Dragičević u pritvoru i da će tamo ostati do daljnjeg "sukladno zakonu". Potvrdila je kako je priveden uz uporabu sile ali je zanijekala da je ozlijeđen.

Nakon Davora uhićena je i njegova bivša supruga Suzana Radanović, majka ubijenog Davida. Privedena je nakon verbalnog sukoba s interventnim policajcima i pokušaja da priđe spomeniku podignutom u čast njezina sina te spriječi njegovo uklanjanje. Pretražen je i dom Dragičevićevih.

- Imate li vi djecu, imate li vi majke?, uzvikivala je očajna Suzana.Policajci su uhitili i nekoliko oporbenih političara, predsjednika Partije demokratskog progresa (PDP) Branislava Borenovića i zastupnika te stranke u entitetskom parlamentu Draška Stanivukovića, visokog dužnosnika SDP-a BiH Vojina Mijatovića te bivšeg zastupnika Adama Šukala. Oni su nakon višesatnog zadržavanja pušteni na slobodu. Nakon što je pozvao građane na nove prosvjede, Stanivukovića je policija opet uhitila.

- Sve je jasno. Režim je napokon pokazao da je krenuo u konačni obračun sa skupinom 'Pravda za Davida'", kazao je novinarima čelnik nevladine udruge "Restart Srpska" Stefan Blagić.

Iz delegacije Europske unije i Ureda posebnog predstavnika EU-a u BiH kažu da su duboko zabrinuti zbivanjima u Banjoj Luci. "Budno pratimo razvoj situacije i apeliramo na sve da ostanu mirni i suzdrže se od nasilja", stoji u zajedničkoj izjavi.

Te europske institucije zatražile su od ministarstva unutarnjih poslova hitno objašnjenje uhićenja različitih osoba povezanih s pokretom 'Pravda za Davida', uključujući i Davora Dragičevića kao i oporbene političare.

Delegacija EU i EUSR podsjećaju kako su se veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark i veleposlanici zemalja-članica Europske unije u Bosni i Hercegovini nedavno sastali sa Davorom Dragičevićem i Murizom Memićem, ocem još jednog mladića koji je pod nejasnim okolnostima smrtno stradao u Sarajevu.

"Pozdravljamo njihove neumorne napore da mirnim putem traže pravdu u povodum smrti svojih sinova. Zapanjujuće je da su dva oca u potrazi za pravdom zbog svojih mrtvih sinova uspjeli izazvati više negodovanja zbog nedostatka vladavine prava i nekažnjavanja u BiH nego bilo koja politička stranka", stoji u priopćenju delegacije i predstavnika EU-a.

Iz policije su naknadno priopćili kako je Davor Dragičević uhićen u sklopu istrage o prijetnjama sigurnosti ministru unutarnjih poslova Draganu Lukaču. Dragičević je ranije prozivao upravo ministra Lukača kao osobu koja je na vrhu piramde osoba koje pokušavaju prikriti okolnosti ubojstva njegova sina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!