Uhićeni hrvatski i britanski pomorac nakon sudara brodova u Baltiku

21:45 / 13.12.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Danski teretni brod prevrnuo se nakon sudara s britanskim teretnim brodom

Danski teretni brod prevrnuo se nakon sudara s britanskim teretnim brodom

Foto: Johan Nilsson / TT News Agency/REUTERS

Švedski istražitelji objavili su u ponedjeljak da razmatraju je li pijanstvo bilo uzrok sudara dvaju brodova u Baltičkom moru, a nakon pokrenute istrage, kako javlja CNN, uhićena su dvojica pomoraca, državljanin Hrvatske i državljanin Velike Britanije.

Danski teretni brod prevrnuo se u ponedjeljak rano ujutro nakon sudara s britanskim teretnim brodom u maglovitoj noći u švedskim vodama, a u nesreći je jedna osoba poginula a jedna se još smatra nestalom.

Čelnik istražnog tima Jonatan Tholin rekao je da je istraga proširena na nekoliko potencijalnih kaznenih djela, uključivo "grubi nemar" i "pijanstvo na moru". Prema priopćenju švedskog državnog tužiteljstva, u sklopu istrage uhićeni su hrvatski i britanski državljanin, prenio je CNN.

Danski brod Karin Hoj dug 55 metara i britanski Scot Carrier od 90 metara plovili su u istom smjeru kad su se sudarili u noći u 3,30 sati po srednjoeuropskom vremenu u švedskim teritorijalnim vodama, objavile su pomorske agencije u Danskoj i Švedskoj.

Najprije je bilo objavljeno da su dvije osobe nestale, ali su švedske vlasti kasnije rekle da je jedna pronađena mrtva, kako prenosi Reuters.

Švedski nacionalni odbor za zdravlje rekao je da ljudi normalno ne mogu preživjeti u tako hladnoj vodi dulje od sat vremena. Glasnogovornik Švedske pomorske uprave Jonas Franzen rekao je za BBC da je voda bila temperature 4 stupnja Celzija, a zrak pet.

Poginula i nestala osoba su s broda Karin Hoj, a sva posada britanskog Scot Carriera je dobro.

- Mogu potvrditi da je došlo do nesreće, ali ne mogu reći kakve su bile okolnosti, rekao je Soren Hoj, direktor Rederiet Hoja, tvrtke koja u vlasništvu ima brod Karin Hoj.

Danski Meteorološki institut objavio je da magla nije bila gusta i da takvi uvjeti "nisu neuobičajeni" u ovo doba godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!