Rat razdvaja, kriminal ujedinjuje - uhićena banda Rusa i Ukrajinaca

04.03.2023.

07:16

Autor: Hina/HRT/A.V.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Španjolska policija uhitila je sedmoricu Ukrajinaca i troje Rusa osumnjičenih da su oko južnih gradova Alicantea i Murcije pljačkali kuće bogatih Ukrajinaca koji su pobjegli od rata.


Kod uhićenih su pronađeni satovi, parfemi, mobiteli, torbice, nakit, sunčane naočale i elektronički uređaji u vrijednosti većoj od 1,25 milijuna eura, navela je španjolska policija u priopćenju objavljenom u petak.


Invazija Rusije na Ukrajinu počela je 24. veljače 2022. nakon čega su tisuće Ukrajinaca krenule prema zapadu Europe. Španjolska je bila jedna od zemalja Europske unije u koju su stizali u velikom broju. Četiri mjeseca poslije neki od njih, nastanjeni u mjestima Torrevieja i Orihuela Costa, primijetili su da im je provaljeno u kuće.


To su prijavili policiji, Civilnoj gardi, koja je počela istragu.


Istražitelji su uočili sedmoricu Ukrajinaca "specijaliziranih za praćenje i pljačku dobrostojećih Ukrajinaca". Dvojica iz te skupine bila su zatražila status izbjeglica u Španjolskoj.


- Ta skupina je primijetila da dolazi sve više skupocjenih automobila s ukrajinskim registracijama, rekao je glasnogovornik Civilne garde u telefonskom razgovoru za Hinu.

 

- Ljudi su dolazili sa svom ušteđevinom i skupim stvarima pa su postali meta te skupine, dodao je.


Članovi skupine bi na njihove automobile neprimjetno zakvačili malu napravu, poput magneta, koja bi im poslije putem GPS-a odavala lokaciju automobila. Zatim bi pratili označene automobile Ukrajinaca za koje im se činilo da su bogati. Tako bi doznali gdje žive, a onda bi putem GPS-a saznali i kada njihovi automobili nisu ispred kuće, odnosno kada nema nikoga doma.


Nakon što bi proučili dnevnu rutinu žrtava, odlazili bi u njihove kuće s alatom za obijanje brava te ulazili unutra.


- Jedna od žrtava bila je otputovala u Njemačku i kada se vratila, otkrila je da joj je stan opljačkan, rekao je glasnogovornik.


Organizacija je imala podršku ruskog bračnog para i njihova sina koji su im davali na korištenje automobile kojima su pratili žrtve i odlazili u pljačke njihovih kuća, katkad i usred dana, priopćila je Civilna garda.


Istražitelji su pratili osumnjičene, a zatim pretražili njihovih sedam kuća.


U njima su pronašli 92.700 američkih dolara i 92.065 eura te nakit, skupocjene satove, torbice, parfeme, sunčane naočale, mobitele, elektroničke uređaje i laptope. U jednoj kući otkrivena su dva kolekcijska albuma poštanskih markica procijenjena na 500.000 eura, a koja su bila ukradena u obližnjem mjestu.


- Pronađeni su i elementi za geolokaciju kojima su kontrolirali vozila žrtava, također i uređaji za poništavanje alarmnih uređaja te alat za obijanje brava, priopćila je Civilna garda.


Uhitila je sedmoricu Ukrajinaca te ruski bračni par i njihova sina.


Osumnjičeni su da su opljačkali sedam kuća u okolici primorskog grada Alicantea te jednu pokraj Murcije, iz kojih su iznijeli predmete vrijedne više od 1,25 milijuna eura.


Sedmorica su izvedena pred istražnog suca koji ih je poslao u pritvor dok ne počne suđenje. Identitet uhićenih nije objavljen.


- Istraga se nastavlja pa nisu isključena nova uhićenja i otkrivanje dodatnih žrtava, poručila je Civilna garda iz Alicantea.


Španjolska je primila 167 569 izbjeglica iz Ukrajine, podatak je španjolskog ministarstva unutarnjih poslova na dan 16. veljače 2023.


Profesor španjolskog jezika Javier i njegova supruga Ukrajinka doselili su se s dvoje djece iz Kijeva u Alicante, no nisu bili žrtve jer nisu imućni.


- Vidio sam u medijima o pljačkama kuća. Kakvi gadovi. Pretpostavljam da su ulazili u kuće ukrajinskih bogataša koji imaju običaj čuvati novac u gotovini, kaže Javier.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!