UK: Rusija želi zauzeti cijelu Ukrajinu, ali doživjeli su neuspjeh prvoga dana

25.02.2022.

10:16

Autor: Hina/HRT

Ben Wallace

Ben Wallace

Foto: Tom Nicholson / Reuters

Rusija namjerava zauzeti cijelu Ukrajinu, ali ruska vojska doživjela je neuspjeh prvoga dana invazije, izjavio je u petak britanski ministar obrane Ben Wallace.

Definitivno je naše mišljenje da Rusi namjeravaju izvršiti invaziju na cijelu Ukrajinu, rekao je Wallace za Sky.

Putin kaže da Rusija provodi "specijalnu vojnu operaciju" kako bi spriječila "genocid" nad Rusima u istočnoj Ukrajini te da želi provesti "denacifikaciju". Ukrajinu prikazuje kao nelegitimnu državu koja povijesno pripada Rusiji.

Wallace je ocijenio da je Putin, ruski lider od 1999., iracionalan. "Mislim da je zasigurno skroz prolupao", kazao je Wallace.

"Nitko drugi pri zdravoj pameti ne bi učinio ono što danas vidimo na našim televizijskim ekranima", dodao je.

Wallace je rekao da ruska vojska nije uspjela ispuniti nijedan od svojih ključnih ciljeva, što je izravno u suprotnosti s ruskim ministarstvom obrane koje poručuje da je vojska ispunila svoje glavne ciljeve prvog dana invazije.

"Suprotno velikim ruskim tvrdnjama, i zapravo viziji predsjednika Putina da će Ukrajinci nekako biti oslobođeni te da će podržati njegovu stvar, on je to potpuno pogriješio. Ruska vojska nije ispunila svoju glavnu zadaću prvoga dana", rekao je Wallace.

Britanski ministar obrane kazao je da je Rusija do sada izgubila više od 450 vojnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!