18:27 / 22.09.2018.

Autor: HRT

Uklanjanje Trumpa iz Bijele kuće ili vašingtonska močvara?

-

-

Foto: - / -

Mjesec i pol dana je do izbora za Kongres. Dođe li do promjena na Capitol Hillu, gdje sada republikanci imaju kontrolu, Trumpa do kraja mandata čekaju brojne neželjene političke bitke.
U Washingtonu nova „politička bomba". Prema pisanju „New York Timesa", zamjenik ministra pravosuđa Rode Rosenstein sa suradnicima je 2017. razgovarao o mogućnosti uklanjanja Donalda Trumpa iz Bijele kuće zbog nesposobnosti vladanja. Rosenstein opovrgava zavjeru protiv predsjednika.

Sve se događa mjesec i pol prije izbora za Kongres. Dođe li do promjena na Capitol Hillu, gdje sada republikanci imaju kontrolu, Trumpa do kraja mandata čekaju brojne neželjene političke bitke.


Springfiled, Missouri i okruženje koje Donald Trump najviše voli: izborni skup. Opet je u kampanji, ovaj put kao potpora republikancima u utrci za Kongres. Skandal s drugim čovjekom američkog pravosuđa tek se zahuktava, no za predsjednika je dokaz - nelojalnosti dijela državnog aparata.

U Washingtonu imamo pravu močvaru. Pogledajte samo što je sada otkriveno u našem Ministarstvu pravosuđa i FBI-u. Pogledajte što se događa, izjavio je američki predsjednik Donald Trump.

U studenom Amerikanci biraju puni saziv Zastupničkog doma i trećinu Senata. Unatoč snažnom gospodarskom rastu, Donalda Trumpa na sredini mandata podupire manje od 40% građana. Njegova nepopularnost uteg je republikancima. Pobijede li demokrati, preuzet će nadzor nad odborima koji vode najvažnije senatske istrage.

Postoji mogućnost da demokrati pokrenu postupak opoziva. No to ne znači da bi Trump morao odstupiti. To znači da bi se proces protiv njega vodio u Senatu. Ipak, teško je vjerovati da bi bio osuđen i potjeran iz Bijele kuće. Za to treba potpora dvije trećine Senata, kaže Linda Feldman, dopisnica iz Bijele kuće "Christian Sciencea".

Postupak opoziva nanio bi političku štetu američkom predsjedniku koji želi reizbor 2020. Iako mnogi jesenske izbore za Kongres nazivaju referendumom o Trumpu, neki analitičari podsjećaju da iz njihova rezultata ne treba previše toga iščitavati. Posebno kada je riječ o njegovoj političkoj budućnosti. Iako je Trump neobičan, normalno je da su ovi međuizbori protiv njega. Predsjednički izbori ne mogu se predvidjeti na temelju njih. Mnogo je predsjednika izgubilo međuizbore, a pobijedilo na predsjedničkima. Reagan, Clinton, Obama.

Republikanska baza ostaje vjerna predsjedniku. No, vrijeme je na strani demokrata koji još nisu preboljeli poraz iz 2016. Zbog njihove kampanje iz političke mirovine aktivirao se i Barack Obama kako bi potaknuo birače da izađu i glasuju protiv republikanaca predvođenih Donaldom Trumpom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!