12:51 / 12.10.2018.

Autor: Z.A./Hina

Ukrajina dobila crkvu - nova fronta u sukobu s Rusijom

fotografija: Igor Soban/PIXSELL

fotografija: Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ukrajinski tisak pozdravio je "ozbiljan udarac" nanesen utjecaju Moskve u zemlji nakon odluke Carigradske patrijaršije da prizna neovisnost Ukrajinske Pravoslavne Crkve dok ruski mediji u tome vide legalizaciju crkvenog raskola.
Ukrajinski tisak pozdravio je "ozbiljan udarac" nanesen utjecaju Moskve u zemlji nakon odluke Carigradske patrijaršije da prizna neovisnost Ukrajinske Pravoslavne Crkve dok ruski mediji u tome vide legalizaciju crkvenog raskola.

- Carigrad priznao neovisnu Pravoslavnu crkvu u Ukrajini

"Odluka kojom se prekida 332 godine ruskog vjerskog tutorstva u Ukrajini, "imati će povijesni značaj kako za našu zemlju tako i za Moskvu", piše oduševljeno ukrajinski dnevnik Den. Položaj Ruske Pravoslavne Crkve u svijetu "znatno je oslabljen" dok je Rusija doživjela "ozbiljan udarac", nastavlja se u dnevniku.

"Imamo vjersku neovisnost, ali nam preostaje da je iskoristimo", piše internetski portal Glavkom. "Lopta je sad u polju Ukrajinaca: hoćemo li se uspjeti brzo složiti? Carigrad sad čeka ujedinjenje ukrajinskih crkvi i odabir patrijarha", navodi se.

Ukrajinski dnevnik Segodnia ističe pak poziv carigradskog patrijarha da se "sve strane suzdrže od preuzimanja vjerskih zdanja" koja pripadaju tuđim zajednicama, dok se vjernici Moskovske patrijaršije već brinu zbog operacija kojima im se želi oduzeti crkve u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izrazio je zadovoljstvo odlukom i pozdravio kraj "imperijalističkih iluzija i šovinističkih fantazija" Moskve. "Donesena je odluka o dodjeli autokefalnosti Ukrajini", rekao je Porošenko u izravnom obraćanju na ukrajinskoj televiziji. "To je nova potvrda neovisnosti Ukrajine. To je pobjeda dobra nad zlim, svjetlosti nad tamom", zaključio je ukrajinski predsjednik.

Ruske reakcije na odluku Carigradske patrijaršije

"Istanbulska sinoda legalizirala je otpadnike iz Kijeva", piše u naslovu ruski dnevnik Nezavismaja Gazeta, zabrinut za budući "bijeg" vjernika Moskovske patrijaršije prema novoj autokefalnoj Ukrajinskoj Crkvi. "Carigrad je uzeo Kijev Moskvi", rezimira ruski dnevnik Kommersant, ističući da će ta odluka imati posljedice na pravoslavlje u cjelini.

Ruska crkva je također upozorila na moguće nemire u Ukrajini nakon odluke ekumenskog patrijarha, jer su neki crkveni dužnosnici vjerni Moskvi pozvali svoje vjernike da budu spremni braniti crkve i manastire.

Pravoslavci u Ukrajini su podijeljeni, dio pripada Crkvi pripojenoj moskovskoj patrijaršiji, a drugi dio je vjeran kijevskoj, samoproglašenoj nakon neovisnosti zemlje 1992., koju do sada nije priznavala nijedna pravoslavna crkva u svijetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!