Ukrajina "duboko razočarana" kanadskom odlukom o povratu Siemensove turbine

10.07.2022.

20:47

Autor: Hina/HRT

Plinovod

Plinovod

Foto: Axel Schmidt / Nord Stream 2/Handout via REUTERS

Ukrajinski ministri energetike i vanjskih poslova u nedjelju su izrazili "duboko razočaranje" odlukom Kanade da vrati popravljenu turbine Siemens Rusiji za plinovod Sjeverni tok 1 kojim se plin doprema Njemačkoj.

Izjava objavljena na mrežnoj stranici ukrajinskog ministarstva energetike poziva kanadsku vladu da promijeni odluku jer povrat turbine znači da se Ottawa "prilagođava hirovima" Rusije.

Kanada je objavila da će izuzeti popravljenu turbinu iz sankcija nametnutih Rusiji zbog agresije na Ukrajinu tako što će dati "vremenski ograničenu i opozivu dozvolu" za povrat popravljene turbine koja bi se trebala ponovno ugraditi u plinovod Sjeverni tok 1 čime će se osigurati Europi pouzdan pristup energiji s dolaskom zime.

Rusija je prošli mjesec za 60 posto smanjila dotok plina tvrdeći da je razlog tomu odgoda povrata turbine iz Siemensova pogona u Kanadi gdje je poslana na popravak, a ne odgovor na zapadne sankcije.

Kanada je također najavila da će proširiti sankcije protiv ruskog energetskog sektora na industrijsku proizvodnju. Obrazložila je da će turbinu izuzeti od sankcija kako bi spriječila poteškoće za njemačko gospodarstvo te izbjegla scenarij da njemačka kućanstva ostanu bez grijanja u zimi.

Zapadne zemlje nametnule su Rusiji niz sankcija zbog invazije na Ukrajinu, koja poziva da se Moskvi nametnu još oštrije sankcije kako bi se oslabio ruski ratni stoj.

Istodobno, Europa snažno ovisi o ruskoj nafti i plinu, a Njemačka je prije agresije u veljači polovicu svojih potreba za plinom pokrivala iz Rusije.

Ruski energetski div Gazprom smanjio je kapacitet duž plinovoda Sjeverni tok 1 na samo 40 posto uobičajenih razina prošlog mjeseca, navodeći kao razlog odgođeni povrat opreme koju servisira njemački Siemens Energy u Kanadi.

Kremlj je u petak rekao da će povećati isporuke plina Europi ako turbina bude vraćena.

Smanjene isporuke iz Rusije još su više podigle ionako visoke cijene plina u Europi i izazvale uzbunu u vladama koje strahuju da neće skupiti dovoljno zaliha za zimu. Neke su zato najavile krizne mjere, pozivajući kompanije i građane na štednju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!