Elektrana Zaporižja ponovno priključena na elektromrežu

09.10.2022.

22:56

Autor: V.K./Hina/HRT

NE Zaporižja

NE Zaporižja

Foto: Alexander Ermochenko / REUTERS

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporižja ponovno je priključena na električnu mrežu, priopćila je u nedjelju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), ocijenivši da je priključenje "privremeno olakšanje u neodrživoj situaciji".

IAEA je u subotu priopćila da je to postrojenje na jugu Ukrajine, najveća nuklearna elektrana u Europi, ostalo bez posljednjeg izvora vanjskog napajanja zbog novog granatiranja i da se oslanja na pomoćne generatore za dovod električne energije koja joj je potrebna za rad nekih zaštitnih funkcija, pa tako i za hlađenje svih šest reaktora koji su trenutno izvan pogona.

- Naš tim u Zaporižji potvrđuje da je vod za vanjsko napajanje koji je jučer (subota) bio prekinut, obnovljen i da je (elektrana) ponovno priključena na mrežu - privremeno olakšanje u neodrživoj situaciji, napisao je glavni direktor IAEA-e Rafael Grossi na Twitteru.

- Sada nam treba zaštitna zona" oko elektrane, dodao je čelnik UN-ove agencije za nuklearnu sigurnost, rekavši da planira uskoro otputovati u Rusiju i vidjeti se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem "radi uspostave te zone".

Elektranu Zaporižja, na rijeci Dnjipru na jugu Ukrajine, u ožujku su zauzele ruske snage.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!