Rusija se nije pojavila pred Međunarodnim sudom pravde

07:26 / 07.03.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Ukrajina i Rusija pred najvišim sudom UN-a

Ukrajina i Rusija pred najvišim sudom UN-a

Foto: - / Shutterstock

Rusija danas nije poslala izaslanstvo na raspravu pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu u slučaju koji je pokrenula Ukrajina tražeći da se izda hitan nalog Moskvi da zaustavi vojnu akciju u Ukrajini.

Na početku ročišta u sudu UN-a u Haagu, mjesta za Rusku Federaciju ostala su prazna, a predsjedavajuća sutkinja Joan Donoghue rekla je da sud "žali" zbog odluke Rusije da ne nazoči.

Ukrajinski veleposlanik u Haagu: Rusije nema ovdje jer želi rat

Ukrajinski veleposlanik u Nizozemskoj kazao je danas da se Rusija nije pojavila pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu zbog toga što želi voditi rat protiv njegove zemlje.

- Činjenica da su mjesta koja je Rusija trebala zauzeti prazna dovoljno govori, rekao je Anton Korinjevič, član ukrajinske delegacije na sudu.

- Oni nisu ovdje pred ovim sudom, oni su na bojnom polju, vode agresivni rat protiv moje zemlje, dodao je.

- Ovako Rusija rješava svoje nesuglasice, nastavio je.

- Aleksander Šulgin, ruski veleposlanik u Nizozemskoj, gdje zasjeda sud, rekao je da ruska vlada ne namjerava sudjelovati u postupku, rekla je predsjedavajuća sutkinja Joan Donoghue.

Kijev je prije više od tjedan dana podnio zahtjev za privremenim zaštitnim mjerama ICJ-u, koji zasjeda u Haagu, nekoliko dana nakon početka ruske ofenzive u Ukrajini.

Ukrajina od najvišeg suda UN-a traži hitnu akciju kojom bi se Rusiji naložilo da zaustavi invaziju na Ukrajinu, prije nego što donese odluku o meritumu slučaja, koji bi mogao potrajati godinama.

- ICJ ima odgovornost za djelovanje, istaknuo je Anton Korinjevič.

- Rusiju treba zaustaviti, a sud ima ulogu u tome da se to zaustavi, rekao je. 

"Privremene mjere" za zaštitu Ukrajine

Ukrajina je najavila da će danas pozvati najviši sud Ujedinjenih naroda da naloži Rusiji da zaustavi svoju invaziju, tvrdeći da Moskva opravdava napad na temelju pogrešnog tumačenja Konvencije o genocidu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je ruska "posebna vojna operacija" nužna "kako bi se zaštitili ljudi koji su bili izloženi maltretiranju i genocidu" u istočnoj Ukrajini, misleći na one kojima je prvi ili jedini jezik ruski.

Kijev je danas na početku suđenja pozvao suce da nalože takozvane "privremene mjere" za zaštitu Ukrajine, odnosno da se Rusiji naredi da odmah obustavi invaziju. Ukrajinska tužba podnesena Međunarodnom sudu pravde (ICJ) usredotočena je na tumačenje Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju genocida iz 1948., ugovora koji su potpisale obje zemlje.

Ukrajina u tužbi navodi da ruska tvrdnja o genocidu nije istinita i da Putin nema pravnog opravdanja za invaziju. Prošli tjedan je izvršni odbor Međunarodne udruge znanstvenika koji se bave genocidom priopćio da je Putin "zlouporabio pojam genocida".

- Nema apsolutno nikakvih dokaza da se u Ukrajini događa genocid, rekla je predsjednica udruge Melanie O'Brien britanskoj agenciji Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!