Ukrajina izvijestila o neviđeno krvavim bitkama u Bahmutu

15.04.2023.

22:19

Autor: HRT/Hina/Reuters

Na području blizu Bahmuta

Na području blizu Bahmuta

Foto: Luhansk Border Detachment / REUTERS

Ukrajinske i ruske oružane snage vode izrazito krvave bitke u razorenom gradu Bahmutu na istoku zemlje, no proukrajinske snage se i dalje drže, objavila je ukrajinska vojska.

Rusko ministarstvo priopćilo je ranije danas da su borci plaćeničke skupine Wagner zauzeli još dva dijela Bahmuta, glavne mete ruske ofenzive u istočnoj Ukrajini.

- Krvave bitke neviđene posljednjih desetljeća odvijaju se usred urbanog gradskog područja, rekao je Serhij Čerevatji, glasnogovornik vojne komande za istočnu Ukrajinu.

- Naši vojnici rade sve što je moguće u krvavim i žestokim borbama kako bi samljeli neprijateljske borbene sposobnosti i slomili moral. Svaki dan, u svakom kutku grada, čine to uspješno, rekao je televizijskom kanalu 1+1.

Rusko ministarstvo obrane izvijestilo je da su jedinice Wagnera zauzele dva područja na sjevernoj i južnoj periferiji grada. Jedinice ruske vojske podupirale su ih tako što su na krilima zadržavale ukrajinsku vojsku, dodalo je ministarstvo.

U obavještajnom izvješću u petak Velika Britanija je objavila da su ukrajinske snage bile primorane predati nešto teritorija u Bahmutu s obzirom na to da je Rusija onamo ponovno krenula u napad, otvorivši intenzivnu artiljerijsku paljbu u protekla dva dana.

Bahmut, koji je prije rata imao 70.000 stanovnika, glavna je meta ruske zimske ofenzive, koja je zasad postigla oskudne rezultate unatoč kopnenim pješadijskim borbama intenziteta kakav se u Europi nije vidio od Drugog svjetskog rata.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!