07:41 / 10.04.2022.

Autor: Hina/I.B.

Ukrajina objavila potpuni prekid uvoza iz Rusije

Ukrajina objavila potpuni prekid uvoza iz Rusije

Ukrajina objavila potpuni prekid uvoza iz Rusije

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ukrajina je službeno zabranila sav uvoz iz Rusije, jednog od svojih ključnih trgovinskih partnera prije rata, s godišnjom vrijednošću uvoza od oko šest milijardi dolara, te pozvala druge zemlje da slijede taj primjer i uvedu oštrije ekonomske sankcije Moskvi.

- Danas smo službeno objavili potpuni prekid trgovine robom s agresorskom zemljom. Od sada se proizvodi Ruske Federacije neće moći uvoziti na teritorij naše države, napisala je ministrica gospodarstva Julia Sviridenko na Facebooku.

Od 24. veljače i početka ruske invazije na Ukrajinu razmjena robe i usluga između dviju susjednih zemalja praktički nije postojala, no subotnji potez podrazumijeva i zakonsku zabranu uvoza iz Rusije, piše Reuters.

- Proračun neprijatelja neće primati naša sredstva, što će smanjiti njegov potencijal za financiranje rata, rekla je Sviridenko.

Smatra da takav korak može poslužiti i kao primjer zapadnim partnerima Ukrajine i potaknuti ih na snažnije sankcije protiv Rusije, uključujući embargo na uvoz ruskih energentata i izolaciju svih ruskih banaka.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski više je puta pozvao Zapad da bojkotira rusku naftu i druge energente, kao i da zaustavi izvoz u Rusiju.

Zapad je Rusiji dosad nametnuo brojne restrikcije koje su izolirale Moskvu do razine koju nikada prije nije iskusilo jedno tako veliko gospodarstvo, a britanski premijer Boris Johnson u subotu je u Kijevu najavio i da slijede nove sankcije, piše Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!